Zašto piti vodu s limunom

limun

Način na koji započinjemo dan vrlo je važan i od njega nam puno ovisi kako ćemo se osjećati u ostataku dana. Svatko ima svoje jutarnje rituale kojim započinje dan. Savjetujemo vam da ubacite još jedan koji će vam promijeniti stanje tijela izvana i iznutra na bolje. Popijte svaki dan ujutro na prazan želudac čašu vode s limunom! Jednostavno u čaši tople vode iscijedite sok jednog limuna.

Vrlo jednostavno i brzo, a pozitivno djeluje na cijeli organizam.

1. Jača imunitet

Plod limuna krasi bogatstvo vitamina C i minerala kalija. Vitamin C je važan kod borbe protiv prehlade i gripe, a kalij poboljšava funkciju mozga i živčanog sustava. Izrazito je važan ako imate problema s povišenim krvnim tlakom.

2. Vraća tijelo u ravnotežu

Limun je najlužnatija namirnica premda je jako kiseo. Svaki plod limuna ima oko 7 % limunske kiseline. Ipak, ona neće stvoriti kiselost u našem organizmu već će ga vratiti u ravnotežu.Time ćemo zaštititi tijelo od raka. Njegova kiselina i zastupljenost vitamina C poboljšavaju apsorpciju željeza u organizmu.

3. Probava

Limunski sok pomaže tijelu u čišćenju od štetnih toksina. Pomaže kod pravilnog rada želuca, bubrega i jetre te čisti žuč i žučne kanale. Štiti od raka debelog crijeva te potiče pravilan rad gušterače.

4. Zacjeljuje rane

Vitamin C, odnosno njegova askorbinska kiselina pomažu u zacjeljivanju rana, a važan je i za zdravlje kostiju. Ima iznimna protuupalna svojstva i općenito je dobar za održavanje cjelokupnog zdravlja.

5. Mršavljenje

Limun je pun tvari koja se zove pektin. On suzbija glad pa ćete tako rjeđe posezati za hranom. Možete naribati i malo limunove korice  jer je ona izrazito bogata pektinima. Samo pripazite da se radi o organsko uzgojenom limunu.

6. Ljepota

Vitamin C prirodni je izbjeljivač mrlja, a učinkovit je i u borbi protiv bora. Konzumiranjem tople vode s limunskim sokom hidratizirat ćete tijelo, a samim time i koža će postati svježa, mekana i sjajna.

Ubacite ovu ljekovitu namirnicu u svakodnevnu uporabu i započnite njome dan! Nakon samo mjesec dana primijetit ćete pozitivne unutaranje i vanjske promjene na svome tijelu. Voda u kojoj ćete iscijediti sok limuna mora biti topla, ne smije biti niti vruća niti prehladna.

Autor: M.L., Foto: Simon Krzic/Shutterstock