Zašto ne trebate kupiti novu vjenčanicu

nova vjenčanica
Nova vjenčanica, Foto: AlikeYou/Shutterstock

Ako ste započeli s pripremama za vjenčanje, vjerojatna vam prvo na um dolazi vjenčanica. Tada vam se u glavi počinje gomilati mnoštvo pitanja, a jedno od najbitnijih je – unajmiti vjenčanicu ili kupiti novu. Cijene novih vjenčanica kreću se od 3.500 do više od 10.000 kuna, a njihova cijena ovisi o materijalu, ali i o marki. Treba napomenuti da su dizajnerske vjenčanice još i skuplje. Stoga, prije nego što krenete s pripremama, napravite financijski plan koji će vam pomoći u odluci hoćete li vjenčanicu kupiti ili unajmiti.

Budući da ćete vjenčanicu nositi svega nekoliko sati na dan vjenčanja, možda je bitniji naglasak staviti na haljinu u koju ćete se presvući. Nju ćete moći odjenuti još nekoliko puta za razne prigode. Stoga možda ne bi bilo loše razmisliti o najmu vjenčanice.

Jeste li ikada pitali mamu ili baku imaju li one sačuvane svoje vjenčanice? Takva haljina mogla bi za vas i za njih imati veliku sentimentalnu vrijednost. Osim što ćete uštedjeti, uz neke male preinake, pokazat ćete mami i baki koliko ih cijenite i koliko vam je stalo do njih.

Jedna od najvažnijih činjenica je da ćete vjenčanicu vjerojatno zaprljati ili oštetiti. Jednom kada je odjenete više nikada neće biti onako lijepa i nova. Njezina vrijednost pada, na što također morate misliti ako je kasnije želite prodati.

Razmislite vrijedi li vjenčanica toliko novca, a plijenit će najviše pažnje tek pola sata kada vas svi u njoj vide.

Ako planirate vjenčanicu sačuvati za vašu kćer, morate znati da i održavanje haljine isto košta. Ne možete je zapakiranu držati godinama na tavanu. Ona se mora redovito održavati kako bi i nakon dvadesetak godina bila u dobrom stanju.

Nakon svega, odluka o kupnji nove vjenčanice treba biti samo vaša odluka. Ne mora biti bitna niti njezina cijena, niti ime dizajnera, već činjenica da vam je upravo haljina bitna za vaš najposebniji dan.

Autor: M.L., Foto: AlikeYou/Shutterstock