Zašto koristiti ulje lavande

etericno ulje lavande

Lavanda kao lijek postoji već duže vrijeme, a koristili su je i Grci koji su smatrali kako ima odlično djelovanje na umne sposobnosti. Preko 2.000 godina koristi se za liječenje vanjskih i unutarnjih tegoba, a zahvaljujući umirujućim svojstvima odlična je za liječenje anksioznosti, depresije i nesanice.

Budući da se oduvijek znalo da lavanda ima antibakterijska i antiseptička svojstva, Rimljani su znali u vodu za pranje rublja stavljati lavandu. Jasno je kako se radi o ljekovitoj biljci bez koje bi bilo nemoguće zamisliti liječenje brojnih stanja.

Eterično ulje lavande jedno je od najpopularnijih i najkorištenijih ulja kod alternativne metode liječenja kao što je aromaterapija. Radi se o proizvodu s brojnim dobrobitima za zdravlje. Saznajte koje sve tegobe može izliječiti.

Prirodno liječenje stresa

Budući da je stres uzročnik mnogih bolesti važno je znati kako se riješiti stresa. Prirodno liječenje stresa podrazumijeva promjenu životnih navika te oslanjanje na pomoć prirodnih pripravaka.

Ako ste uznemireni te duže vrijeme izloženi stresnim situacijama, dovoljno je da na komad gaze ili maramice ukapate nekoliko kapi lavande i privučete prema nosu. Važno je samo duboko disati i ubrzo ćete primijetiti pozitivne učinke koje lavanda ima na psihičko zdravlje.

Ublažavanje menstrualnih bolova

Imate li problema s bolnim menstruacijama, nakapajte nekoliko kapi ulja na gazu ili bilo koji komad platna te prislonite na donji dio trbuha.

Bolovi će uskoro nestati, a i vi ćete se bolje osjećati čim nestanu neugodni grčevi.

Prirodno liječenje akni

Akne su najčešće kožna bolest s kojom se mnogi bore. Želite li se što prije riješiti akni morate biti uporni i redovito čistiti lice, jer loša higijena može još više pogoršati stanje.

Pojedini stručnjaci savjetuju jogu jer upravo ovakav način vježbanja promovira položaje zahvaljujući kojima dolazi do poboljšanja cirkulacije, a zahvaljujući čemu će koža dobiti dovoljno kisika.

Eterično ulje lavande isto može pomoći jer sprječava razmnožavanje bakterija koje uzrokuju akne. Pomoću ulja napokon ćete imati čisto lice.

Umorna stopala

Budući da su stopala jedini dio tijela koji uvijek trpi određeno opterećenje bez obzira na položaj u kojem se čovjek trenutno nalazi, važno je znati kako opustiti umorna stopala.

Eterično ulje neće samo opustiti stopala, nego će ujedno ukloniti neugodne mirise.

Zaštita od komaraca

Lavanda nije dobra samo za njegu i zdravlje kože, odlična je i kao sredstvo protiv komaraca. Potrebno je nanijeti nekoliko kapi na vrat, čelo i dlanove i spremni ste za odlazak u prirodu.

Budući da se radi o biljci koja ima antibakterijska svojstva, odlično će poslužiti za dezinficiranje bilo koje prostorije te kao osvježenje. Dovoljno je nakapati ulje u posebnu posudu i pošpricati po sobama.

Autor: S.Š., Foto: Couleur/Pixabay