Zašto je vitamin D važan za zdravlje

bol u leđima

Zašto je vitamin D važan za svakog čovjeka? Radi se o važnom i neophodnom vitaminu koji pomaže obnoviti kosti, smanjiti rizike koje nosi visoki krvni tlak te ojačati imunitet. Vitamin D se nalazi u namirnicama kao što su mlijeko i ribe te u sunčevom svjetlu.

Nedostatak spomenutog vitamina kod djece može izazvati rahitis ili nepravilan rast te omekšavanje kostiju, što kasnije može rezultirati oštećenjem zglobova, iskrivljenim udovima i deformacijom prsnog koša.

Nažalost rahitis još uvijek postoji i to najviše u slabo razvijenim zemljama, dok je u ostalim zemljama rahitis postao rijetka pojava. Za razliku od djece odrasli mogu oboliti od slične bolesti poznatije kao osteomalacija.

Osteomalacija obilježava stanje kada kalcij polako nestaje iz kostiju zbog čega one postaju slabe, lomljive i mekane. Sve ove simptome prate bolovi i gubitak na težini. Ova tegoba se može pojaviti u trudnoći.

Vitamin D je neophodan kod djece u razvoju kako bi imala pravilne i lijepe zube. Kod djece i odraslih smanjena količina kalcija u krvi dovodi do grčeva i i slabosti na mišićima jer je mišićima za normalan rad potreban kalcij.

Duže razdoblje bez vitamina D može zbog smanjene mogućnosti upijanja kalcija, uzrokovati osteoporozu. Radi se o bolesti koja označava gubitak koštane mase zato što se iz kostiju apsorbira kalcij koji nedostaje.

Bolest je neugodna jer uzrokuje bolove i to najviše na području leđa, a osim toga može doći do smanjenja visine te opasnosti od prijeloma kostiju. Do osteoporoze dolazi najviše kod žena koje su u menopauzi, kod nepokretnih osoba te kod onih koji se već duže vrijeme liječe od pomanjkanja vitamina D.

Količina vitamina u tijelu osobe se može ustvrditi analizom seruma krvi jer se vitamin veže uz pojedine bjelančevine koje se nalaze u krvi. Koliko nije dobro kada ga nedostaje, tako za osobu može biti štetno ako u sebi ima preveliku količinu vitamina D.

Prevelike doze mogu dovesti do stvaranja kamenca u bubrezima i drugim organima stvarajući pritom otvrdnuće arterija zbog veće količine kalcija. Simptomi mogu biti proljev i neutaživa žeđ. Zato bi odrasli morali uzimati dnevno do 400 IU. Vodite računa o svom zdravlju i svemu onome što vaše tijelo treba.

Autor: S.Š., Foto: triocean/Shutterstock