Zašto je vitamin A dobar

Jaja na slici, Foto: Bgottsab/Flickr

U vrijeme kada vladaju razne prehlade i viroze, sve se više okrećemo domaćim preparatima kako bi barem ublažili neugodno stanje koje prehlada izaziva. Ona se javlja kada nam padne imunitet.

Imunitet je pokretač svega. Možemo slobodno reći kako nam služi kao štit u slučaju brojnih opsanosti koje prijete našem organizmu. No da bi imunitet stajao kao tvrđava, potrebno je poraditi na većem unosu hrane bogate vitaminima, u ovom slučaju pogotovo vitamina A.

Međutim kako u svemu u životu tako ni ovdje ne valja pretjerivati. Naime trebamo slušati svoj organizam i ako osjetimo određenu dozu slabosti znači da nam fali vitamina i da trebamo poraditi na njihovu unosu.

Za vitamin A je poznato kako osim jačanja imuniteta radi i na jačanju vida. Dakle dobar je za naše oči. Osim toga služi kao zaštita stanične membrane koja jača kožu i sluznicu. Na taj način pomaže u sprečavanju brojnih infekcija i nekontroliranog bujanja tkiva. Pomaže i kod sprečavanja nekih zaraznih bolesti.

Ako vas zanima koje su to namirnice bogate vitaminom A, možemo vam pomoći. Dakle možete ga naći prije svega u zelenom povrću, zatim u voću i povrću žute, narančaste i crvene boje te u jajima, mlijeku i mliječnim proizvodima.

Dakle obogatite svoj frižider namirnicama kao što su paprike, paradajz, mahune i naravno mrkva. Naravno da je najbolje mrkvu, paradajz i papriku pojesti sirove da ne ubijete vitamine koje u sebu sadrže.

Smatra se da je dovoljno da dnevno unesete 0,6 mg. Ako niste sigurni koliko je to točno najbolje je konzultirati nutricionista

Autor: S.Š. Foto: Bgottsab/Flickr