Zašto je ulje konoplje dobro za zdravlje

ulje konoplje

Ulje konoplje dobiva se prešanjem sjemenki industrijske konoplje. Kod industrijske konoplje radi se o vrsti koja sadrži mali postotak psihoaktivnih supstanci i smije se uzgajati. Ne radi se o vrsti konoplje koja se koristi kao narkotik. Ona je u većini zemalja zabranjena.

Općenito, konoplja je kontroverzna biljka zbog toga što se usporedno koristi i kao narkotik. Čak je i proizvodnja industrijske konoplje radi toga ponegdje zabranjena, iako su proizvodi dobiveni od nje legalni. Najčešće se koristi konzumacijom ulja ili kod izrade odjeće i papira.

Ulje konoplje ne sadrži nimalo narkotičkih supstanci tako da ga možete koristiti bez bilo kakvog straha. Odličan je izvor omega tri masnih kiselina, omega 3 i omega 6. One pomažu kod prevencije i kod bolesti kardiovaskularnog sustava. Utječe na snižavanje krvnog tlaka i čini srce zdravim. Čisti žile, smanjuje utjecaj štetnog kolesterola i potiče cirkulaciju.

Otklanja umor i depresiju. Ublažava anksioznost i vraća dobro raspoloženje. Masne kiseline iz ulja čuvaju mozak i pospješuju koncentraciju i pamćenje. Štite od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Ulje konoplje važan je saveznik kod ljepote. Njegova primjena u kozmetičkim preparatima je vrlo široka. Dodaje se kod proizvodnje sapuna, balzama za usne i losiona za kožu. Djeluje tako da prodire duboku u unutrašnjost kože i tako obnavlja kožu čineći je mekom. Ulje je bitno i kod liječenja bolesti kože kao što su ekcemi i psorijaza. Ako imate suhu kožu, posegnite za ovim bogatim uljem. Koža će postati glatka i zdrava.

Imate li problema s probavom konzumirajte redovito ovo ulje koje će spriječiti probleme nadimanja i zatvora. Ulje održava probavni trakt zdravim, a u tome sudjeluju njegova topiva vlakna.

Konoplja sadrži i visok postotak antioksidansa te ćemo njezinom konzumacijom smanjiti rizik od obolijevanje raka pluća, prostate i debelog crijeva. Pomaže i kod gubitka težine tako što smanjuje apetit i stvara osjećaj sitosti. Dodajte jednu veliku žlicu ovog ulja u obrok i smanjit ćete potrebe za unosom hrane.

Ako se borite s dijabetesom ova biljka je idealna za vas! Unosom ćete regulirati šećer u krvi. U tijelu djeluju njezine masnoće koje apsorbiraju šećer iz krvi i pretvaraju ga u energiju pa ćete se i osjećati bolje.

Prednosti ovog ulja su zapanjujući. Preporučljivo je konzumirati ga sirovog, u hladnom obliku. Koristite ga u salatama kao zdrav preljev. Nakon otvaranja držite ga u hladnjaku pohranjenog u tamnim bocama. Uzmite 1 do 2 velike žlice na dan.

Autor: M.L., Foto: ifong/Shutterstock