Zašto je plava riba dobra

Jato srdela, Foto: Tanaka Juuyoh/Wikimedia

Već i vrabci na grani znaju koliko je riba zdrava i koliko je bitno da ju ako već nismo, uvrstimo na svoj meni. Naravno bilo bi dobro kada bi ju mogli imati za ručak svaki drugi dan, ali budući da malo tko to radi neka bude dio vašeg ručka barem jednom tjedno.

Razlikujemo bijelu i plavu ribu. Plava riba za razliku od bijele stoji prva na listi od namirnica koje su bitne za naše zdravlje. Najbolje ćete ju prepoznati po tome što na sebi ima srebrne pruge za koje se čini kao da bacaju plavu boju.

Zanimljivo ali za razliku od bijele ribe, radi se o ribama koje nisu skupe i koje si svatko od nas može priuštiti. Zanimljivo je spomenuti kako je za njih karakteristično da uvijek plove u jatima i skoro se uvijek love u velikim količinama.

Kod plave ribe treba znati da za razliku od bijele nije dobro zamrzavati iz razloga što se one hrane planktonima, no ako to svejedno učinite nije grijeh. Bolje ju je pojesti na bilo koji način nego nikakav.

Pri samom vrhu nalazi se srdela koju smo skoro svi voljeli jesti dok smo bili djeca. Vrlo vjerojatno zbog činjenice što se radi o manjim ribama koje su naše mame spremale na zaista ukusan način. Srdelu bi i danas trebali često konzumirati.

Smatra se kako sadrži najveći dio aminokiselina i bjelančevina koje se moraju unijeti u organizam, jer ih naše tijelo ne stvara samo. Dakle radi se o vrijednim sastojcima koji su ključni za bolje zdravlje svakog čovjeka, a da ne spominjemo duži život.

Kada smo to već spomenuli pokazalo se kako velik dio ljudi koji živi uz obalu i koji svoju prehranu bazira na bijeloj, ali najviše na plavoj ribi, svakako živi dulje. To su pokazala nedavno provedena istraživanja.

Zašto je plava riba dobra? Dakle upravo ta velika količina omega 3 masnih kiselina može smanjiti pojavu bolesti kao što su one koje se nadovezuju na bolesti srca i krvnih žila. Isto tako pomažu kod brojnih upalnih procesa.

Mnogi nutricionisti, ali isto tako i doktori preporučuju konzumaciju plave ribe svima koji imaju problema sa probavnim sustavom, pogotovo kod liječenja akutnog i kroničnog proljeva. Neka riba bude dio vaše prehrane.

Autor: S.Š. Foto: Tanaka Juuyoh/Wikimedia