Zašto je med dobar

zašto je med dobar

Jeste li se ikada zapitali zašto je med dobar i zbog čega ga mnogi toliko hvale? Radi se o jedinstvenom proizvodu pčela koji je slađi od šećera, budući da jedna žlica sadrži oko 60 kalorija. U nastavku slijedi koje sve bolesti i tegobe med može izliječiti, a neka čak i spriječiti.

Zašto je med dobar? Pokazalo se da je nezamjenjiv kad je u pitanju čir na želucu, upala grla, problemi s aknama, nesanica i staračke pjege.

U pitanju je namirnica koja nema puno hranjivih tvari baš kao ni šećer, budući da aminokiseline, B vitamine i minerale ima samo u tragovima. Postoji drugi razlog zašto se baš ovaj proizvod nalazi na samom vrhu kad je u pitanju liječenje, ali i prevencija brojnih bolesti.

O ljekovitosti meda priča se već duže vrijeme, o njegovoj gustoj teksturi koja olakšava grlobolju, a posebno ako se kombinira s čajem od kamilice ili toplom limunadom.

Med pomaže uništiti bakterije kao što potiče brže zacjeljivanje posjekotina i rana. Smatra se i izvorom energije zahvaljujući kojem se brzo mogu oporaviti mišići, pa tako nije čudno što mnogi sportaši imaju naviku konzumirati ovu slatku namirnicu.

Prije nego što su se pojavili antibiotici, za život svakog čovjeka najopasnije su bile infekcije. Nije postojalo načina kako ukloniti bakterije koje mogu ugroziti zdravlje. Zahvaljujući medu puno se toga promijenilo na bolje, budući da sadrži dva važna sastojka, propolis i hidrogen-peroksid.

Propolis je poznati sastojak nektara koji pomaže pobijediti bakterije. Bez obzira što je danas moguće u bilo kojoj ljekarni nabaviti antiseptičku kremu, još uvijek velik broj liječnika misli kako je ranu najbolje tretirati prirodnim proizvodom pčela.

Visoka količina šećera koja se nalazi u ovom ljekovitom proizvodu izvlači vlagu iz rane te tako stvara nepovoljan okoliš za bakterije koje u tome više ne mogu preživjeti.

Sve je više onih koji imaju želučano-crijevnih problema, a da su se odlučili za tradicionalan način liječenja. Postoji više razloga zbog čega su mnogi odabrali prirodni slatki lijek. Dokazano ublažava čir na želucu, budući da može eliminirati bakteriju H. pylori. Med potiče bolji rad krvotoka te omogućuje rast epitelnih stanica koje se nalaze u crijevima ili želucu.

Uvijek ga je bolje konzumirati u sirovom obliku, zbog toga što obrada na visokim temperaturama može neutralizirati neke od važnih sastojaka.

Ne treba zaboraviti da unatoč svoj ljekovitosti koju pruža kad su u pitanju razne tegobe, nikako ga nije dobro davati osobama mlađima od godinu dana, zbog spora koje mogu uzrokovati botulizam. Takve spore ne mogu opstati kod starije djece i odraslih, ali se mogu razmnožiti kod onih najmlađih, što na kraju može rezultirati opasnim trovanjem hranom.

Autor: S.Š., Foto: Sergey Peterman/Shutterstock