Zašto je dobro laneno ulje

Zdravlje bi trebalo biti imperativ svima i zbog toga je dobro biti svjestan svega dobroga što nas okružuje i što možemo iskoristiti za bolje stanje tijela i duha. Od čega početi? Postoji nekoliko aspekata koje treba uzeti u obzir kao što je pojačana aktivnost, zdrava prehrana i bijeg od stresa.

Stres je postao sastavni dio života mnogih i nažalost sve ga se teže riješiti i zato je dobro kada uspijete pronaći način kako da pobjegnete od stresa. Kako je to moguće? Ovisi od čovjeka do čovjeka, a važno je da pronađete ono što vas veseli i uz što ćete zaboraviti barem na kratko vrijeme sve loše zbog čega ste bili uznemireni.

Nekome bijeg od stresa dolazi u obliku odabira bilo kojeg oblika vježbanja poput trčanja, bicikliranja, a neki izlaz pronalaze u uspješnoj metodi opuštanja u obliku meditacije. Meditirati ne mogu svi, a oni koji to prakticiraju svakodnevno, svjedoče koliko je dobro dozvoliti tijelu da uspori barem na kratko vrijeme i tako mu dozvoliti obnovu i prikupljanje energije.

Postoje razne metode uz koje možete ojačati imunitet, a među njima je namirnica koju ne bi trebalo zapostaviti i koja bi se trebala naći na policama u svakom domaćinstvu. O čemu se radi? O sjemenkama lana sve se više priča, a kako i ne bi kada u sebi sadrže više omega 3 masnih kiselina od ribe.

Omega 3 masne kiseline nisu jedine kojima se sjemenke lana mogu pohvaliti. Sadrže i fosfor, kalij, magnezij, selen, kalcij, vitamine E, B i C, a pored toga sjemenke su jedan od najbogatijih izvora lignana, antioksidansa.

Već je sada svima jasno zašto treba često konzumirati sjemenke lana. Stručnjaci su složni kako je najbolji način za njihovu konzumaciju taj da ih se samelje i u boci drži kao ulje.

Kako je maslinovo ulje ima svoja pravila tijekom korištenja u kuhinji, tako i laneno ulje ima pravila kojih se treba držati. Ne preporučuje se kuhanje na lanenom ulju jer se tako uništavaju masne kiseline. Preporuka je da ga uzimaju najviše tri žlice dnevno. Zbog blagog okusa popularan je dodatak raznim salatama.

Ulje lana možete koristiti kao lijek za kožne osipe, upale, ali nikako ne za otvorene rane. Odličan je za kosu, kožu i nokte, štiti od pojave moždanog udara, a djeluje povoljno i na rad probave. Ako već niste krenite što prije u nabavku dragocjene namirnice koja život znači.

Autor: S.Š., Foto: Michaela Kobyakov/freeimages