Zašto je dobro biti mama

zašto je dobro biti mama

Mama je posao koji se radi 0-24h i koji sadrži mnogo obaveza. Biti majka je najljepši posao, za koji dobivate toliko mnogo. Iskreni osmijeh, gledate kako vaše malo stvorenje polako raste u pravog čovjeka, gledate prve korake, prvi osmijeh, prve riječi…

Sve je to neprocjenjivo i jednog dana sve će vam to nedostajati. Uživajte u svakom trenutku sa svojim djetetom, tako brzo odrastu, a vi možete svašta propustiti. Nekada nije dovoljno da ste samo uz njih, nemojte dopustiti da vas obaveze koje donosi majčinstvo počinju gušiti, oslobodite se drugih obaveza i budite jednostavno mama.

Mama kojoj se ta dječice dive, mama u kojoj vide sve, mama kojoj upućuju svoj prvi osmijeh, riječi… Vi ste njihova utjeha, utočište, ljubav, nada, vi ste njihov prvi kontakt sa svijetom i to je za njih neraskidivo. Ne zaboravite uvijek gledati svoje dijete kada spava. Ako ste u mogućnosti idite u školu pred njih.

Poklonit će vam osmijeh koji će biti vrijedan svakog vašeg truda. Djeca obožavaju gledati crtić s roditeljima, iako vas to ne zanima, pogledajte crtić s njima i uveselite ih. Češljajte svoju djecu i upamtite te trenutke, jer vrlo brzo će odrasti i sami će se oblačiti i češljati i vi im nećete više biti potrebni.

Dopustite im da ponekad prespavaju u vašem krevetu, oni to obožavaju, a neprocjenjivo je gledati ih kako spavaju i dišu pored vas. Vi ste njihova sigurnost i uvijek im omogućite da se tako osjećaju s vama, zaštićeno i sigurno.

Plešite s njima, igrajte se, oni uživaju kada vas mogu uključiti u njihove aktivnosti. Čitajte im prije spavanja, budite zadnji koje će vidjeti prije nego usnu u san. Svaku večer ih poljubite, zagrlite. Dopustite im da se igraju s djedom i bakom. Djeca to vole, njima su trenuci s bakom i djedom posebni.

Ispunite im želju da im spremite što vole jesti. Biti će sretni, a vi ćete se osjećati zadovoljno. Trudite se da usrećite vaše dijete, nemojte povisivati ton zbog gluposti na njih… Oni su krhka stvorenja, koja traže mnogo ljubavi, pažnje i bliskosti.

Nećete se niti okrenuti, a vaša djeca će odrasti. A svi ovi trenuci biti će uspomene. Urežite si to u pamćenje. Godine brzo prođu, a trenuci koje provedete sa svojim djetetom vrijedni su. Biti će trenutaka kada će biti teško, ali biti mama ne smije biti teško. To je dar koji donosi najveću sreću.

Autor: M.Š., Foto: SvetlanaFedoseyeva/Shutterstock