Zašto je dobar đumbir

zašto je dobar đumbir

Kvrgavi korijen neobičnog oblika i posebnog okusa predstavlja jedan od najpopularnijih tradicionalnih lijekova iz kuhinje, koji se kao začin i kao lijek koristi već preko 5.000 godina. Slijede razlozi zašto je dobar đumbir i zbog čega bi ga svi trebali imati u kući.

Postoji više razloga zašto se mnogi odlučuju upravo za ovu namirnicu kad žele liječiti brojna neugodna stanja kao što su migrena, jutarnja mučnina, čir na želucu, probavne smetnje, visok kolesterol, zubobolja, bolne menstruacije, vjetrovi, kašalj, žgaravica, prehlada, artritis, alergijski osip, svrbež i zubobolja.

Kad su u pitanju morske bolesti ili bolesti kretanja, đumbir je najdjelotvorniji lijek. Razlog su kemijski spojevi zbog kojih đumbir ima pikantan okus, a zahvaljujući kojima se neutraliziraju probavne kiseline. Pokazao se djelotvornim i kad su u pitanju mučnine uzrokovane kemoterapijom, ali isto tako za ublažavanje mučnina nakon operacije.

Ne treba zaboraviti da se djelotvornost đumbira najviše pokazala ne kod zaustavljanja povraćanja, nego kod sprječavanja mučnine. Ako ste skloni čestim mučninama zbog morske bolesti, bilo bi najbolje kada bi ga konzumirali prije nego sjednete u auto, ili možda brod.

Jasno je zašto je dobar đumbir i zbog čega ga mnogi žele imati u svojoj kuhinji. Krvni ugrušci mogu dovesti do stanja opasnog po život ako se ne krenu liječiti na vrijeme. Liječnici zbog toga često svojim pacijentima savjetuju da uzmu aspirin jer će pomoći razrijediti krv. Ljekovita biljka jedinstvenog oblika imat će sličan učinak, ali bez mučnine koju Aspirin može uzrokovati. Koristite redovito đumbir i med i ubrzo ćete osjetiti brojna zdravstvena poboljšanja.

Ljekovita biljka iz porodice ljiljana odlična je i za ublažavanje prehlade, odnosno oslobađanje hripanja. Dokazano je da može zaustaviti tjelesnu proizvodnju tvari koje će doprinijeti groznici i bronhijalnom stezanju.

Pomoći će ublažiti bol uzrokovanu artritisom tako što ćete više puta stavljati zgnječen korijen đumbira na kožu. Organizmu ćete pružiti olakšanje pražnjenjem zaliha neuroprijenosnika koji prenosi signale boli do moždine te do mozga.

Migrene mogu biti neugodne i bolne, a dok traju pacijent nije u stanju ništa napraviti sve dok bol ne prođe. Dobro je što se migrena može brže prekinuti tako što ćete pojesti pola male žlice svježeg ili đumbira u prahu. Ubrzo će se smanjiti bol uzrokovana glavoboljom jer će se blokirati kemijski spojevi radi kojih dolazi do upale krvnih žila unutar mozga.

Za razliku od brojnih preparata poput Aspirina, prirodni lijek će blokirati prostaglandin koji uzrokuje upalu, ali ne i one koji imaju korisnu ulogu kao što je pojačavanje želučane sluznice.

Možete zaboraviti i na menstrualne bolove zahvaljujući kemijskim spojevima unutar biljke koji pomažu zaustaviti bolne grčeve. Odlučite se za tradicionalne načine liječenja.

Autor: S.Š., Foto: Stunip/Wikimedia Commons