Zašto dolazi do glavobolje

zasto imamo glavobolju

Glavobolja je simptom, a ne bolest. Rijetko je znak ozbiljne bolesti, a obično je izaziva napetost mišića koja je posljedica psihičkog stresa. Bol stvaraju tvrda vlakna zategnutih mišića koja je posljedica psihičkog stresa. Bol stvaraju tvrda vlakna zategnutih mišića koja pritišću živce ili ometaju protok krvi, limfe, tkivne tekućine ili – prema azijskoj medicini – energije.

Glavobolje variraju po jakosti od blage, kratke neugodnosti do strašne boli koja onemogućuje svaku aktivnost. Mogu boljeti razni dijelovi glave, od područja iza očiju do sljepoočnica, čela, stražnjeg dijela glave ili čak cijela glava.

Možda čak možete osjetiti tvrda, napeta mišićna vlakna pod kožom koja su kriva za tenzijsku glavobolju (uzrokovanu stresom ili napetošću). Migrena je vrlo jaka glavobolja koja se ponavlja i mogu je pratiti i drugi simptomi. Gotovo svakog ponekad zaboli glava, ali s godinama su obično sve rjeđe.

Mnogi uzroci mogu izazvati glavobolju kao što su: stres, dehidracija, nedostatak hranjivih tvari u mišićima, krvnim žilama i živcima. Zatim, gripa ili druga virusna infekcija, upala sinusa, pretjerano uzimanje alkohola, vanjski čimbenici kao što su zadimljenost ili slabo osvjetljenje. Lijekovi, hormonalne promjene kao što su PMS, problemi sa zubima, pretjerani napor očiju. Preosjetljivost ili alergija na hranu te u rijetkim slučajevima, rak mozga, meningitis, povišen krvni tlak ili moždana kap.

Zdrava prehrana smanjuje podložnost glavobolji jer povećava otpornost na infekcije, poboljšava stanje mišića, živaca i žila, a sprječava i preosjetljivost na hranu.

Pijte najmanje šest čaša vode na dan kako biste spriječili dehidraciju. Pokušajte što pozitivnije reagirati na stres. Unesite potrebne promjene u svoj okoliš – izbjegavajte dim cigareta, ovlažujte suh zrak kućnim biljkama i ovlaživačem (koji svakako redovito i temeljito čistite) te prilagodite razinu i kut osvjetljenja u stanu. Nekim ljudima pomaže ionizator – naprava koja uništava pozitivne ione iz zraka.

Odagnite napetost masažom

Glađenje, tiješnjenje ili pritiskanje napetih mišića ramena, vrata, lica i vlasišta jedan je od najboljih načina ublažavanja tenzijske glavobolje.

Ocat i smeđi papir  možda doista ublažavaju glavobolju. Ocat djeluje kao adstringens i hladi, a smeđi papir dobro upija pa može poslužiti kao priručni oblog.

Autor: S.G., Foto: Dmitry Melnikov/Shutterstock