Zašto beba plače

mala beba

Kada dijete plače ne voli niti jedan roditelj, a posebice onda kada plače, a da roditelj ne zna zašto plače. Kako bi raspoznali plač svog djeteta, kako bi znali zašto ono plače te kako da ga umirite, u nastavku vam donosimo nekoliko primjera koji će vam u tome pomoći.

Ako vaše dijete plače za vrijeme kupanja i taj plač se ponavlja za vrijeme svakog kupanja, znači da je krajnje vrijeme da nešto poduzmete i da ovaj plač ne ignorirate. Kako bi spriječili plakanje prilikom kupanja, savjetuje se da prije kupanja bebu izmasirate. Krenite masirati nožice, pa nastavite s ručicama pa s grudnim košom. Prije nego bebu stavite u vodu, provjerite temperaturu vode pa bebu polako stavljajte u nju. Za vrijeme kupanja bebu držite ispod guze i ispod leđa kako ne bi imala osjećaj propadanja.

Ako beba koja je udobno smještena odjednom počne plakati, a znate da nije gladna, umorna, niti joj je prljava pelena, vrlo vjerojatno joj je dosadno. Bebe koje tako plaču iz čistog mira žele dati do znanja da im ne paše položaj u kojem leže ili da im se ne sviđa mjesto na kojem ste ih ostavili.

Prvo bebu pokušajte smiriti tako da pod nju stavite rolani ručnik kako bi joj promijenili položaj, a ako niti tada ne staje s plačem, pokušajte je premjestiti u drugu prostoriju. Bebama mlađim od 6 mjeseci se nije lako udobno smjestiti, a i vrlo brzo im dosadi jedno te ista prostorija.

Ako se dijete usred igre počelo plakati, znači da je nešto krenulo krivo. Najčešće je to bijes zbog nečega što nikako ne može napraviti. Vi kao roditelj u tom trenutku djetetu trebate pustiti da izbaci svoj bijes, a tek onda kada se smiri mu pomozite da riješi svoj problem.

Uvijek na djetetove izljeve bijesa reagirajte smireno, nikada nemojte pokazati koliko vas njegov bijes uznemirava. To što ćete ostati pribrani će postići dobar efekt kod djeteta.

Autor: A.Z., Foto: Ipatov/Shutterstock