Zaštitite oči tijekom bavljenja sportom

djevojka stavlja leće
Djevojka stavlja leće, Foto: Marin/Shutterstock

Prilikom fizičke aktivnosti vaše oči su izložene dodatnim opasnostima poput fizičke ozljede, bakterije i infekcije. Preporuka svim sportašima, kako profesionalnim tako i rekreativnim, je da zaštite svoje oči tijekom bavljenja sportom, odnosno nositi pravilnu zaštitu za oči tijekom bavljenja sportom. Djeca i odrasli treniraju treba zaštititi svoj vid nošenjem odgovarajućih naočala.

U posljednje vrijeme se mnogo ulaže u edukaciju kako bi ljudi bili svjesni i stekli naviku da zaštite oči odgovarajućim naočalama dok se bave sportom. To spada u preventivne mjere kojima se osigurava sigurnost i zaštita očuvanja zdravlja očiju.

Ozljede oka koje tijekom sporta su ogrebotine rožnice, ozljede dobivene tupim predmetima, prijelom očne orbite, otok, upaljenje dužice, ablacija mrežnice, traumatska katarakta

Kao posljedica ovih ozljeda javlja se u različitoj mjeri otežan vid ili gubitak vida u potpunosti. U najgorem slučaju dolazi do sljepoće.

Ukoliko nosite naočale s dioptrijom zatražite od svog liječnika da vam prepiše recept za odgovarajuće zaštitne naočale tijekom sporta. Sportaši koji imaju u bilo kojoj mjeri oštećen vid na jednom oku trebaju dodatno zaštititi svoj preostali vid.

Ukoliko ste sportaš koji se koristi samo jednim okom, raspitajte se kojim sportom se možete baviti. Važno je znati da monokularni sportaši moraju uvijek nositi zaštitu za oči tijekom sporta.

Često problem predstavlja magljenje leća. Postoje različite vrste zaštita za oči, neke su premazane anti-fog premazom dok druge dodatno imaju bočne otvore za ventilaciju. Pokušajte s različitim tipovima leća i naočala kako bi utvrdili koji tip vam najviše odgovara.

Savjet je provjeriti na pakiranju je li zaštita za oči testirana za uporabu tijekom sporta. Također provjerite je li zaštita za oči napravljena od polikarbonata zato što se radi o materijalu koji je vrlo izdržljiv pri udarcima.

Zaštita za oči tijekom sporta se izrađuje u različitim veličinama, tako da treba izabrati odgovarajuću kako bi osigurali pravilnu zaštitu oka. Naočale ili drugu zaštitu sa zaštitnim UV faktorom koristite za sportove na otvorenom.

Autor: Jelena Đuriček  Foto: Marin/Shutterstock