Zaštitite kosu na suncu

Šešir na glavi, Foto: Dmitriy Shironosov/Shutterstock

Djelovanje sunčevih UVA i UVB zraka, morske soli i klora, oštećuju sjajnu i zdravu kosu. Iako je kosa puna morske soli idealna za oblikovanje različitih frizura, nakon kupanja u moru kosu obvezno isperite običnom vodom i operite šamponom. Bez obzira na to da li imate masnu, normalnu ili suhu kosu, na moru kosu perite svaki dan. Na plaži vrhove kose namažite regeneratorom ili kremom za sunčanje, a nakon odlaska s plaže kosu perite s posebnim “after sun” šamponima koji će na najbolji način iz kose ukloniti sol, klor i ostatke krema za sunčanje.

Ljeti se mokra kosa ne smije izlagati direktnom djelovanju sunčevih zraka jer je mokra vlas podložnija isušivanju, što dovodi do njenog oštećenja. Obavezno raščešljajte kosu četkom prije pranja. Koristite malo šampona, rasporedite ga na mokru kosu i lagano masirajte. Isperite šampon mlakom vodom. Vruća voda oslabljuje kosu, a hladna ne odstranjuje sav šampon. Posljednje ispiranje hladnom vodom zatvorit će pore tjemena i kosi dati sjaj. Tjeme dobro osušite mekanim ručnikom. Koristite odvojeno šampon i balzam, a kombinacije “2 u 1” koristite samo jednom mjesečno.

Tijekom vrućih ljetnih dana trebali biste koristiti šampone koji u sebi sadrže UV zaštitu. Međutim, ukoliko ih niste nabavili, svakog jutra prije odlaska na plažu na kosu nanesite regenerator, te kosu zaštitite noseći šešir ili maramu.

Kada se govori o zaštiti kose od sunca, klora i morske soli, vrijede gotovo ista pravila bez obzira imate li obojanu ili prirodnu boju kose. Doduše, bojana kosa ima vlasi koje su više otvorene i kosa se brže suši, zato je pravilna njega neophodna. Prije nego što uđete u bazen ili more, navlažite kosu običnom vodom, jer će na taj način vlas manje upijati morske soli ili klora. Žene koje se bojaju u plavo već i same znaju da klor može da bude nezgodan jer se pojavljuju zeleni pramenovi pa zato obavezno nakon kupanja u bazenu kosa mora da se ispere. Naravno, i nakon izlaska iz mora obavezno je ispiranje kose da morska sol ne bi dodatno isušivala vrhove kose.

Ako imate volje, slobodne napravite i masku za kosu. Za masku su vam potrebni: dva žumanjka jajeta, dvije žličice meda, te pola žličice maslinovog ulja. Sve dobro promiješajte i nanesite na vlažnu kosu. Masku držite na kosi od deset minuta do maksimalno četiri sata. Na kraju kosu isperite mlakom vodom.

Za tretman mekane kose izgnječite dvije banane i pomiješajte ih s četvrtinom šalice meda. Pripravak nanesite na kosu pa ostavite da djeluje pola sata. Kosu zatim isperite mlakom vodom. Možete upotrebiti blagi šampon u slučaju da voda potpuno ne ispere bananu i med s vlasišta. Ovakav tretman će kosi vratiti mekoću i sjaj. Obnovit će i ispucale vrhove.

Autor: M.T., Foto: Dmitriy Shironosov/Shutterstock