Zaštita prije izlaganja tijela suncu

Zaštita od sunca, Foto: Dmitrijs Dmitrijevs/Shutterstock

Ultraljubičasto zračenje kao dio sunčevog spektra sastoji se od tri komponente: UV-A, UV-B i UV-C zraka, pri čemu na Zemlju stižu samo UV-A i UV-B zrake. UV-B zračenje prodire kroz epiderm, prvi sloj kože, izazivajući crvenilo, opekotine, pa čak i drastičnije promjene koje u najgorim slučajevima mogu izazvati rak kože.

UV-A zrake prodiru u dublje slojeve epiderme, oštećujući kolagena vlakna i smanjujući elastičnost kože. Uslijed degenerativnih procesa izazvanih suncem koža postaje gruba i naborana. Riječ je o procesu koji se naziva fotostarenje, a kome je podložna čak i mlada koža, a o zreloj da ne govorimo.
Upravo je to razlog zbog čega dermatolozi peporučaju izlaganje kože suncu u minimalnim količinama. To je lako reći, a poprilično nemoguće učiniti.

Zbog svakodnevnih obaveza često smo primorani da baš u vremenskom periodu između 10 i 17 sati, kad je zračenje najjače, provedemo i po nekoliko sati na suncu. Osim adekvatne odjeće, pravilne ishrane i rehidratacije, kožu moramo zaštititi i kremama s visokim zaštitnim faktorom.

Vrlo je važno odabrati pravu zaštitnu kremu, a za to je potrebno utvrdite kakav tip kože imate.  Ako brzo izgorite, vaša koža je veoma osjetljiva i treba joj jača zaštita; ako odmah i uvijek potamnite, bez prvotnog crvenila i pečenja kože, otporniji ste.

Danas na tržištu postoji čitav niz kozmetičkih krema za sunčanje koje pružaju duplu zaštitu od UVA i UVB zračenja kroz nekoliko nivoa SPF zaštite. One sadrže kompleks vitamina i minerala koji štite kožu od slobodnih radikala. Zaustavite fotostarenje upotrebom kozmetičkih preparata koji sadrže jedinstven sastav minerala i blata iz Mrtvog mora, sprečavajući sve negativne posljedice sunčanja.

Neće vam se pojaviti bore, pjege i fleke, a vlažnost i tonus kože bit će savršen.
Voda iz Mrtvog mora, bogata je natrijom, magnezijem, kalcijem, bromom, kalijem, klorom i cinkom, kao i vitaminima A, B, C, E, F, aminokiselinama i proteinima mlijeka, biljnim ekstraktima aloje, kamilice, ginsenga i zelenog čaja. Ova riznica aktivnih supstanci ima više nego pozitivne efekte na prevenciju fotooštećenja kože.

Korištenje visokokvalitetnih krema za sunčanje spriječava pojavu alergije na sunce. Ona popravlja teksturu kože, jača njenu prirodnu zaštitu, usporava starenje i dokazano spriječava i alergije. Nijedan preparat ne sadrži štetne sastojke, konzervanse i mineralna ulja. Ukoliko imate osjetljiviji tip kože, prije odlaska na more obvezno se posavjetujte sa svojim dermatologom oko vaše idealne kreme za sunčanje.

Autor: M.T., Foto: Dmitrijs Dmitrijevs/Shutterstock