Zaštita od sunca

zaštita od sunca
Zaštita od sunca, Foto: Liv friis-larsen/Shutterstock

Napokon je došlo ljeto, vrijeme za godišnji odmor i odlazak na ljetovanje. Međutim, nikako ne bismo smjeli zaboraviti na potrebnu zaštitu od sunca i štetnih sunčevih zraka koje prijete tijekom cijele godine, dok je ljeti rizik od komplikacija samo još veći. Kako se možemo najlakše zaštititi od sunca i uživati u ljetnim danima bez imalo brige?

Ljudska koža najveći je organ, ali je i najosjetljiviji. Dovoljno ga ne štitimo jer nismo zapravo ni svjesni svih negativnih utjecaja koji nam prijete iz okoline. Štetne UV zrake koje nam dolaze boravimo li na jakom suncu bez odgovarajuće zaštite, vrlo jednostavno mogu uzrokovati velike probleme. Naše zdravlje uvelike može biti ugroženo ne zaštitimo li se koliko je to potrebno.

Zaštitne kreme sa visokim faktorima potrebne su nam ovog ljeta. Temperature nisu toliko visoke stoga možemo dobiti pogrešan dojam kako ni zrake sunca nisu toliko štetne. To nikako nije točno, bez obzira na temperature, kreme za zaštitnim faktorom i više su nego potrebne.

Osim krema, obavezno je nošenje sunčanih naočala i velikih, širokih šešira. Oni štite glavu i oči od pretjerane svjetlosti koja je izrazito pojačana tijekom ljetnih dana. Prije kupnje sunčanih naočala obratite pažnju na proizvođača i zemlju porijekla kako ne biste kupili nekvalitetan model. Naime, prečestim nošenje naočala slabije kvalitete, mogu vam se javiti problemi s vidom koji mogu postati vrlo ozbiljni ne primijete li se na vrijeme.

Konzumirajte dovoljno tekućine, najbolji bi izbor bila voda. Gazirano i slatko piće pokušajte izbjegavati jer oni samo još dodatno izazivaju žeđ, a nisu ni zdravi. Ne pijete li dovoljno tekućine kad je vani sparno, zagušljivo i izrazito vruće, može doći do raznih problema kao što su gubitak svijesti, vrtoglavica, glavobolja, mučnine ili dehidracija.

Ova upozorenje shvatite krajnje ozbiljno, zaštitite se, prikladno obucite i krenite na zasluženi odmor. Ljetovanje je vrijeme opuštanja i zabave, ali opreza nikad dovoljno. Sretan put!

Autor: D.Š. Foto: Liv friis-larsen/Shutterstock