Zaštita od sunca – osnove koje trebate i morate znati

Zaštita od sunca, Foto: Mammut Vision/Shutterstock

Što znače oznake na kremi za sunčanje? SPF je mjera zaštite od UVB zraka. Što je SPF veći, krema pruža bolju zaštitu. Naravno to ne znači da ukoliko na tijelo nanesete kremu sa visokim zaštitnim faktorom, da na suncu možete ležati i do nekoliko sati. Svaki put kada izlazite iz vode, morate se ponovno namazati jer se kreme bez obzira o kvaliteti, u vodu isperu.

Prema najnovijim propisima, sredstva za sunčanje, pored SPF oznake, moraju sadržavati i natpis “niska, srednja, visoka i jako visoka zaštita. Zabranjena je odrednica “100% zaštita” jer ne postoji niti jedan takav proizvod.

Koliko kreme treba nanijeti na kožu?
Prema podacima britanskog Instituta za istraživanje karcinoma, zaštitni faktor će biti u potpunosti djelotvoran samo ako se na kožu nanese 36 grama kreme, a to je otprilike dvije žličice. Manje od toga vas sigurno neće zaštititi.

Očima treba također zaštita
UV zrake doprinose razvoju nekih bolesti koje u nekim slučajevima mogu dovesti do potpune sljepoće. Napravo da to ne ovisi samo o sunčevim zrakama nego i od svjetlosti koja se odbija od pijeska, vode…
Dakle, bilo bi poželjno da nosite naočale, a to se posebno odnosi na malu djecu.

Zaštita odjećom
U vrućim ljetnim mjesecima obratite pažnju na odjeću koju nosite. Čovjek može pocrniti i kada je odjeven iako to ovisi o debljini i boji tkanine. Rezultati istraživanja pokazali su da lepršava, široka odjeća tamnijih boja i gušće tkanine bolje štiti od pripijene svijetle odjeće.

Foto: Mammut Vision/Shutterstock