Zaštita od bakterija i virusa

zaštita od bakterija i virusa

Mnogo je toga što se može učiniti da se zaustave uljezi koji mogu naškoditi zdravlju svakog pojedinca, bilo da se radi o zdravoj prehrani ili možda održavanju higijene vlastitog doma. Jasno je zbog čega je važna zaštita od bakterija i virusa.

Najbolja zaštita od bakterija i virusa na prvom mjestu podrazumijeva dovoljno jak imunitet. Bez poznavanja dovoljne količine informacija o tome kako ojačati imunitet, nije moguće puno učiniti za bolje zdravlje.

Ako želite na vrijeme spriječiti bakterijsku infekciju i napad određene bakterije, potrebno je na svakodnevni jelovnik uvrstiti oko 80 g badema. Istraživanje provedeno u Italiji došlo je do zaključka da ljuska badema sadrži supstancu koja pomaže povećati sposobnost bijelih krvnih zrnaca da otkriju virus.

Pojavio se još jedan razlog zašto je važno jesti povrće, a odnosi se na bolje zdravlje svakog čovjeka. Pokazalo se da je povrće važno u borbi protiv infekcija, pa treba voditi računa da se na jelovniku nađe dovoljno češnjaka kao i luka.

Dovoljno je u variva, juhe ali i ostala jela dodati jednu od dvije namirnice budući da se smatraju odličnim izvorom antivirusnih sastojaka koji će pomoći povećati otpornost organizma.

Tako bi jelovnik trebali obogatiti s mrkvom koja ima dovoljnu količinu betakarotena za protuupalno djelovanje, zatim goji bobicama koje potiču proizvodnju bijelih krvnih zrnaca i chilli papričica, snažnog borca protiv sekreta u nosnoj šupljini.

Jedan od načina da se borite protiv virusa i bakterija je paziti na temperaturu koja se koristi za pranje rublja. Tako je rublje najbolje prati na visokoj temperaturi jer iako odjeća može izgledati čisto, na odjeći se i dalje mogu zadržati razne bakterije. Nažalost dokazano je da mnoge bakterije mogu preživjeti i do temperature od 82 stupnja.

Za potpunu čistoću potrebno je odabrati najveću temperaturu i prilikom pranja dodati i bjelilo. Prije pranja rublja treba provjeriti na kojoj se temperaturi smije prati određena odjeća.

Ne treba zaboraviti na osobnu higijenu koja je isto tako važna ako se želimo zaštititi od raznih infekcija. Važno je dobro i temeljito nasapunati ruke s jedne i druge strane, otprilike 20 sekundi te četkati nokte s donje strane i uz rub pomoću male četkice. Prije pranja ruku skinite prstenje kako bi očistili i taj dio koji se nalazi ispod njih.

Koliko god antibiotici bili neophodni kada su u pitanju bakterijske upale, poznato je da s njihovom upotrebom ipak ne treba pretjerivati, jer što se više konzumiraju veće su šanse da će bakterija u stalnoj borbi s antibiotikom postati otporna i promijeniti DNK.

Autor: S.Š., Foto: Lecic/Shutterstock