Zaštita kuće od groma

zaštita kuće od groma

Svaki vlasnik kuće ili stana ima obavezu zaštititi svoj dom od raznih opasnosti, bilo da se radi o sobama unutar kuće ili o njenom okruženju, a sve kako bi pružio odgovarajuću sigurnost svima koji se mogu naći u blizini. Ne treba napominjati koliko je važna zaštita kuće od groma.

Kuća ili stan predstavljaju vrijedne i važne nekretnine budući da u njima živite. Svaka takva nekretnina mora biti zaštićena od brojnih nesretnih događaja, a osim poplava ne treba zaboraviti koliko je važna zaštita od požara.

Nažalost požar nije nešto što se može dogoditi samo drugome. Treba uvijek biti spreman na nepredviđene okolnosti.

Zaštita kuće od groma također se našla na popisu radnji za koje se treba pobrinuti svaki vlasnik nekretnine, ali i onaj koji tamo samo živi. Slijedi nekoliko savjeta koji će pomoći zaštititi imovinu te smanjiti razinu opasnosti koja bi mogla zaprijetiti.

Jasno je kako nemaju sve zgrade gromobran kao ni kuće. Bez obzira o kojim se troškovima radilo, jasno je kako manje zgrade u kojima se nalazi nekoliko stanova trebaju imati gromobran, koji će osigurati sve njihove uređaje.

Treba znati kako jedan gromobran neće biti dovoljan, a ako nije dobro uzemljen, može nastupiti još veća šteta. Isto tako je važno osiguranje od groma unutar kuće. Kao rješenje može poslužiti prenaponsko rješenje i sprovodnik na ormariću s osiguračima.

Spomenuti sustavi sačuvat će električne uređaje po kući. Želite li znati kako zaštititi računalo, perilicu posuđa ili telefon od udara groma, dovoljno je odabrati jedan od sustava.

Za nevrijeme se može saznati dovoljno rano, a ako se bojite da bi moglo doći do nestanka struke, važno je uz sebe imati spremnu svjetiljku kako bi se izbjegle daljnje nezgode.

Želite li biti potpuno sigurni da ćete sačuvati svoje uređaje od oštećenja i kupovine novih, bilo bi dobro kad se sprema oluja sve osjetljive elektroničke uređaje isključiti iz struje.

Svaka bi oluja moga nanijeti veliku štetu bilo kojoj kući i zbog toga je važno voditi računa o oštećenim crjepovima te provjeriti otvore na tavanu kako ne bi došla voda.

Najbolje je jednom godišnje provjeriti jesu li vanjski dijelovi kuće poput fasade, oluka i crijepova dobro učvršćeni. Prije nego dođe oluja s balkona treba ukloniti sve predmete koji nisu učvršćeni.

Jednom godišnje treba provjeriti cijevi kroz koje se slijeva kišnica te ukloniti grane koji se nalaze blizu krova kako lišće ne bi uzrokovalo začepljenje oluka. Važno je osigurati kuću na vrijeme.

Autor: S.Š., Foto: James Thew/Shutterstock