Zaštita doma od požara

zaštita doma od požara

Postoji više načina kako da se poboljša električna sigurnost u stanu ili kući i tako poduzmu sve mjere kako ne bi došlo do nesreća, koje bi mogle ugroziti život ukućana i nanijeti veliku materijalnu štetu. Važno je znati koja je najbolja zaštita doma od požara i drugih nezgoda.

Istraživanja su pokazala da su zastarjeli ili neispravni vodovi u domaćinstvima jedan od najčešćih uzroka nesreća, a među njima i požara. Unatoč tome postoje koraci koji će pomoći da se poduzme sve mjere za zaštitu kuće kao i njenih ukućana.

Koja je najbolja zaštita doma od požara? Utikače treba pažljivo izvući iz utičnica tako što ih se neće držati za kabel, nego za tijelo. Bilo bi dobro po noći isključiti sve električne uređaje, osim onih koji moraju raditi cijelo vrijeme, kao što je slučaj s hladnjakom.

U produžni razdjelnik nikada ne treba uključivati visokonaponske uređaje poput glačala, električne grijalice i tostera. Nikada nije dobro uključivati adaptere u druge adaptere, a ako ne postoji dovoljno utičnica, potrebno je pozvati električara kako bi ih mogao instalirati.

Odlučite li se na rukovanje električnim uređajima potrebno je osušiti ruke, a odjeću nikada ne bi trebalo sušiti na električnom grijaču da ne bi došlo do požara.

Savjetuje se izbjegavanje provlačenja kablova ispod tepiha. Umjesto toga mogu se provesti uz pomoć plastičnih kanalica ili kabelskih obujmica uz lajsne ili rub zida.

Električni kabel nikada ne treba motati oko uređaja dok se ne ohladi. Tako svaki put nakon glačanja treba pričekati da se glačalo ohladi i tek ga onda spremiti na predviđeno mjesto.

Dobro je provjeriti sve kablove uređaja te potražiti znakove zatamnjenja, napuknuća ili istrošenosti. Ponekad treba otvoriti utikač i provjeriti postoji li zatamnjenje te nalaze li se u njemu labave žice.

Isto tako treba provjeriti je li kabel čvrsto stisnut na dnu utikača i ima li uređaj ispravan osigurač. Ukoliko niste sigurni da ćete moći zamijeniti utičnicu, potrebno je pozvati majstora.

Električne vodove koji nisu sigurni treba obnoviti i pozvati električara ukoliko u domu postoje vodovi izolirani crnom gumom ili olovom te ako postoje utičnice u lajsnama ili stari razvodni ormarići s rastalnim osiguračima.

Autor: S.Š., Foto: Robin Lund/Shutterstock