Zaljubljenost ili ljubav

ljubav

Zaljubljenost ili ljubav? Vječna tema i mladih i starih, uvijek aktualna i zanimljiva. Kada se radi o pravoj ljubavi, a kada samo o prolaznoj zaljubljenosti? Neki ova dva pojma izjednačuju dovodeći ih u istu vezu, pogotovo ako se radi o osjećajima na početku veze.

Odmah na početku treba spomenuti da se radi o dva sasvim suprotna pojma. Osim što se ova dva pojma često izjednačavaju na početku veze ili odnosa, zaljubljena osoba ne može lako procijeniti radi li se samo o zaljubljenosti ili o pravim osjećajima ljubavi.

Isto tako većina osoba smatra da zaljubljenost mora prethoditi ljubavi, tj. da je nemoguće nekoga voljeti bez da smo bili prethodno zaljubljeni. Osjećaji zaljubljenosti su mnogo intenzivniji i zato se često miješaju s ljubavlju. Kada nakon dužeg perioda dođe do ljubavi, shvatimo koliko su početni osjećaji bili površni. Prava ljubav je puno smirenija i ne prekida se lako.

Zaljubljenost nam se dogodi puno puta u životu. Nekima više, nekima manje, no za sve vrijedi jednako pravilo. Ponekad se događa i da nakon početnih intenzivnih osjećaja i naše zaljubljenosti u njih, sve splasne i shvatimo da to nije bila prava ljubav. Ljubav se često miješa i sa strašću.

Jedan od bitnih pokazatelja koji nam može pomoći da razlikujemo ljubav i zaljubljenost je taj da kod zaljubljenosti često idealiziramo osobu, pripisujemo joj idealne osobine i karakteristike koje bi htjeli da ih ima. Sve se to događa iz razloga što još ne poznajemo osobu dovoljno.

Nakon nekog vremena, ipak možemo već jasno procijeniti radi li se o nečemu što će imati budućnost i jesmo li na pravom pragu da osjetimo ljubav. U kasnijoj dobi ljudi se rjeđe zaljubljuju jer su zreliji i već znaju realno dobro procijeniti vrijedi li se upuštati u vezu.

Da bismo razlikovali ljubav od zaljubljenosti treba spomenuti da se ljubav temelji na trajnoj vezi koja je stabilna i smirena. Radi se o smirenim, ali jačim i stabilnijim emocijama. Kod zaljubljenosti je sve suprotno. Osjećajima smo preokupirani, ne možemo razmišljati o ničem drugom i cijeli dan je orijentiran samo na tu osobu. Ako se ne dogodi da veza napreduje, ovakvi osjećaji ne traju dugo. Ubrzo mogu splasnuti i osobe se tada udaljavaju jedna od druge.

Emocionalna povezanost iz koje nastaje prava istinska ljubav ne događa se često. Ona može nastati iz prijateljskih i poslovnih odnosa, ali i iz konfliktnih situacija. Ljubav dolazi kada upoznamo osobu onakva kakva ona uistinu je, sa svim manama i vrlinama. Ljubav s vremenom može još više ojačati, ali može se i ugasiti. Bitno je da se oba partnera jako trude da bi veza bila kvalitetna i ispunjena.

Autor: M.L., Foto: AISPIX by Image Source/Shutterstock