Zagreb, glavni i najveći grad Hrvatske

Katedrala u Zagrebu
Katedrala u Zagrebu, Foto: Jajaniseva/Wikimedia

Zagreb je glavni i ujedno najveći grad Republike Hrvatske i ukoliko malo bolje proučimo povijest grada Zagreba, vidjet ćemo da je poprilično zanimljiva i bogata. Ukoliko vam nije poznato, današnji je Zagreb izrastao iz dva naselja na susjednim brdima – Gradeca i Kaptola, koji čine samo jezgru grada odnosno njegovo povijesno središte. Iz tog razloga, velik se dio povijesnih i kulturnih znamenitosti smjestio baš na Gornjem gradu.

Sam Zagreb smjestio se u kontinentalnoj središnjoj Hrvatskoj, na južnim obroncima Medvednice uz rijeku Savu. Baš zbog toga ima specifičan i poseban položaj. Kad se sjetimo starog grada Medvedgrada, sada u ruševinama, cijela priča baca dodatan poseban veo ovoj metropoli.

Zagreb zaista ima mnogo toga za ponuditi, od relativno bogatog noćnog života, što pokazuje ponuda barova i pubova, do prekrasno uređenih javnih površina kao što su Jarun, Bundek, Zrinjevac, Maksimir i drugi.

U nastavku donosimo par znamenitosti i lokaliteta koje bismo vam svakako preporučili da posjetite dok ste u Zagrebu…

Crkva sv. Marka, jedan jeod najstarijih spomenika u gradu, a nalazi se pokraj Hrvatske vlade i sabora u samom centru Starog grada. U blizini se nalaze i Kamenita vrata, u povijesti poznata kao dio obrambenog sustava zagrebačkog Gradeca podignutog u 13. stoljeću.

Kad ste već na Gornjem gradu, nikako nemojte zaboraviti na Kulu Lotršćak, podignuta u istom stoljeću. U Kuli je još uvijek smješten Grički top, koji svakog dana pucnjem označava podne.

Zagrebačka katedrala sa svoja dva tornja visine 108m spada u monumentalne neogotičke katedrale.

Zrinjevac se smatra jednim od najljepših perivoja koju čini osam zagrebačkih donjogradskih trgova i udaljen je nepunih 500 m od Jelačićevog trga

Kad se šetate po Ilici, najdužoj ulizi u Zagrebu, svakako provjerite Uspinjaču, jednu od simpatičnijih lokacija. Poznata i kao najkraća žičana željeznica na svijetu namijenjena javnom prometu.

Hrvatsko narodno kazalište, izgrađeno davne 1895. godine, i nalazi se nepuna 2km od samog centra Zagreba, glavnog zagrebačkog trga Bana Josipa Jelačića.

Ako stoga posjetite Zagreb želimo vam ugodan provod na njegovim ulicama, trgovima, parkovima i vesele noći u gradu podno Sljemena.

Autor: S.Š. Foto: Jajaniseva/Wikimedia