Zadržati svoje prezime ili ne

da li zadržati prezime

Današnje generacije žena često nakon udaje zadržavaju djevojačko prezime. Sve su manje spremne slijediti postupke svojih majki, pa sve češće zadržavaju svoje prezime. Je li to zbog potvrde obiteljskog identiteta, feminističkog trenda ili straha od gubitka identiteta, donosimo vam u nastavku.

Običaj promjene prezimena nakon udaje nastao je iz anglosaksonskog prava, a predstavljao je gubitak prava žene za primanje i vođenje bilo kakve imovine ili financija. Prihvaćanjem suprugova prezimena žena je prestajala biti legalni entitet. Na taj način razmišljalo se do kraja 19. stoljeća kada je promjena prezimena isključivo značila samo znak ljubavi i pridodavanja veće važnosti obitelji.

U današnje vrijeme zakon nudi više mogućnosti. Bračni partneri mogu zadržati svoje prezime, kao zajedničko mogu uzeti oba prezimena, kao zajedničko prezime mogu uzeti jedno od prezimena ili samo jedno od njih može svome prezimenu nadodati prezime bračnog partnera.

Ako trebate prijeći državnu granicu, a imate dijete koje je vaše, no nema isto prezime kao i njegova majka ponekad bi vam moglo stvarati probleme. Nekada će vas na granici tražiti samo rodni list, a nekada takve stvari neće niti provjeravati. Najvažnije je ipak da majka i dijete imaju istu adresu stanovanja u putovnici.

Današnje žene koje odluče zadržati svoje prezime i ostave ga do kraja života, vrlo vjerojatno su odgajane na način da se ponose svojim podrijetlom i da ga ne mijenjaju za nikoga i ništa. No sa druge strane postoje žene koje će uzeti suprugovo prezime jer smatraju da im promjena prezimena neće ništa promijeniti te su u potpunosti sigurne u sebe.

Koja god vaša odluka na kraju bila bit će ispravna, a ako se jednom i predomislite, uvijek ga možete ponovo promijeniti. Zato napravite onako kako osjećate, a greške će se uvijek ispraviti. Te se nikada nemojte sa partnerom oko toga svađati jer je to na kraju krajeva samo formalnost.

Autor: A.Z./Foto: Maria Sbytova/Shutterstock