Začinsko bilje u vrtu

zacinsko bilje

Osim što su zdrave, i dekorativne začinske biljke su i zahvalne za uzgoj. Jednostavno se uzgajaju, otporne su i neke više vole živjeti u siromašnim tlima kojima ne treba mnogo vode. Začinsko bilje je vjerojatno  i najkorisnije bilje koje biste uvijek trebali imati pri ruci, bilo u kuhinji, kupaonici ili u garderobnom ormaru.

Većina se začinskih biljaka može uzgojiti iz sjemena, no, neke se moraju malo više pospješiti kako bi iznikle. Primjerice, sjeme peršina biste trebali preliti kipućom vodom kako bi ih pokrenuli.

Biljke koje koje traju samo jednu sezonu ili jednogodišnje biljke,  najlakše  se uzgajaju iz sjemena, a to su kopar, krasuljica, korijander, boražina, gorčica i slatki mažuran. Iz sjemena se mogu bez previše truda uzgojiti i pojedine trajnice, a to su luk vlasac, origano,  kadulja i mažuran.

U principu je začinsko bilje bolje kupovati uzgojeno iz reznica.  Na taj način ćete ustedjeti mogo vremena jer nećete morati čekati da iskliju. S vremenom ćete moći praviti vlastite reznice kojima ćete ih razmnožit i  povećati svoju zalihu, a možete ih i pokloniti ili njima zamijeniti stare biljke koje se trebaju promijeniti.

Slijedite ove savjete kako biste iz svojih biljaka izvukli najbolje.

Češnjak će vam dobro uspijeti u lončiću koji držite na prozorskoj dasci. Kad budete brali urod, ostavite oko dvadeset centimetara suhe stabljike od svake biljke pa sve skupa ispletite u pletenicu. Dobit ćete lijep i privlačan vjenčić koji možete svugdje skladištiti.

Metvica je otporna biljka, kao korov pa zasadite li ju u zemlju, raširit će se po cijelom vrtu. Da vam se to ne dogodi, posadite metvicu u loncima koje ukopajte u rupe u vrtu. Svake jeseni ih trebate izvaditi kako biste maknuli sve izbojke koji bi se mogli raširiti po vrtu.

Majčina dušicu možete dobiti u mnogim varijantama. Neke rastu kao grm, a neke puzaju.  “Silver posy” je grmolika majčina dušica i najbolja je po izgledu i mirisu.

Ružmarin je jedna od najzahvalnijih začinskih biljaka. Treba samo zemlju i malo sunca, ali kao i lavanda, ne voli vlažno korjenje.

Autor: S. G., Foto: Fotografiche/Shutterstock