Začini u kuhinji

metvica

Nema ništa ljepše od kuhinje ukrašene prirodnim zelenim začinima, kao niti zdravih jela začinjenih domaćim začinima. Ako i vi želite u svojoj kuhinji imati domaće začine, u nastavku vam donosimo kako ih trebate uzgajati.

Prije svega, trebate odlučiti koje začine želite uzgajati. Najbolje je uzgajati začine koje najviše koristite. Nakon odluke o odabiru vrste začina, trebate odabrati u koje posude ćete ih saditi. Najbolje ih je saditi u posude koje će odgovarati dizajnu vaše kuhinje i koje će predstavljati savršeni ukras. Tako ćete osim finih i zdravih začina u svojoj kuhinji imati i novi ukras, koji će osvježavati vašu kuhinju.

Ako još uvijek ne znate koje biljke i začine bi sadili, sigurno nećete pogriješiti ako se odlučite za biljke kao što su peršin, bosiljak, origano, ružmarin i majčina dušica. Jela koja najčešće pripremate, trebaju diktirati koje začine ćete zasaditi, odnosno koji začini su vam potrebni prilikom kuhanja. Nakon odluke, nabavite odgovarajuće biljke i kvalitetnu zemlju.

Prije sadnje određene biljke, trebate znati koliko prostora joj je potrebno, kako bi ona uspješno rasla. Biljku sadite u onu teglicu koja joj odgovara. Biljku sadite tako da prvo u posudu stavite zemlju do polovice posude, pa stavite biljku i nakon toga stavite ostatak zemlje. Na samom kraju pritisnite biljku prstima i zalijte, kako bi ona mogla početi sa svojim rastom i kako bi se u potpunosti prihvatila u novom prostoru.

Imajte na umu da biljku morate redovito zalijevati, jer se biljka brže suši kada je u zatvorenom prostoru u teglici, nego kada je posađena vani. Najbolje ćete znati je li je potrebno zaliti tako da uvijek provjeravate je li odgovarajuća vlažnost zemlje u koju je biljka posađena.

Nakon što posadite željene biljke, ostaje vam samo strpljenje da pričekate da biljke narastu. Prije nego počnete brati listove s posađene biljke, morate pričekati da ona naraste za najmanje 15 centimetara. Nemojte nikada ubrati više od četvrtine biljke, a isto tako pričekajte da se listovi obnove prije nego ih ponovo odlučite koristiti.

Autor: A.Z., Foto: Olga Miltsova/Shutterstock