Zablude o vježbanju

vježbe ruku

Odlučili ste konačno uvesti fizičku aktivnost u vaš život, no muče vas mnoge kontradiktorne teorije i savjeti oko vježbanja. Više ni sami ne znate kome da vjerujete i kako da vježbate.

Pročitajte najčešće zablude o vježbanju kojih se mnogi drže i u njih vjeruju, a nisu ni najmanje istiniti. Saznajte kako možete postići najbolje rezultate vježbanjem.

Mnoge žene izbjegavaju dizanje malo težih utega jer smatraju da će njihovim dizanjem dobiti previše naglašene mišiće i da će postati muškobanjaste. No, takva teorija uopće nema temelja. Muškarci imaju velike količine testosterona pa je to glavi razlog zbog kojeg u vrlo kratko vremenu mogu dobiti veliku mišićnu masu. Ženi će dizanje utega pomoću da dobije mišićnu masu, smanji masnoće i sagori više kalorija.

Ponovo ste krenuli na dijetu usputno radeći samo vježbe za trbuh jer smatrate da vam je on najproblematičniji i da time možete smanjiti masnoće oko struka? No to je potpuno pogrešno. Trening mora sačinjavati vježbe za sve dijelove tijela jer inače neće biti rezultata. Isto tako, on mora uključivati i vježbe snage i aerobni trening jer ćete samo na taj način postupno skinuti sve masne naslage i tako ćete djelovati vitkije.

Izbacite vagu iz kupaonice jer ona nije pravo mjerilo kilograma koje ćete skinuti. Mišićna masa je puno teža i gušća od masnih naslaga pa je to i glavni razlog što ne primjećujete promjene na vagi. Umjesto da se fokusirate na vagu, provjerite kako vam stoji stara odjeća i ima li promjena na tom dijelu. Izmjerite i količinu masnoća u tijelu pa ćete tako sigurno znati kako stvari stoje.

Mnogi smatraju da ako ne dođu do granice boli, trening nije uspješan i rezultati neće biti vidljivi. Varate se! Nije dobro previše forsirati mišiće, pogotovo u početnim treninzima. Morate razlikovati bol od neugode koja je prihvatljiva jedino kod malo jačih treninga. Nemojte previše opteretiti mišiće jer bi tako moglo doći i do ozljede.

Nemojte se previše pouzdati u brojače kalorija. Strojevi ne mogu nikako točno izračunati broj kalorija koje ste potrošili vježbanjem. O tome ovisi najviše vaša mišićna masa, dob, težina i visina. Tek ako bi imali sve te parametre mogli bi točno izračunati koliko ste kalorija potrošili.

Iako mislite da je mliječna kiselina uzrok vaše boli nakon treninga, razlozi su sasvim drukčiji. Radi se laganom pucanju tkiva mišića. Takva pojava je normalna pa čak i poželjna jer će to pomoći u izgradnji i jačanju mišića.

Koje su još najčešće zablude o vježbanju pogledajte u nastavku!

Autor: M.L., Foto: Khakimullin Aleksandr/Shutterstock