Zablude o mršavljenju

plan mršavljenja

Koliko ste se puta našli u situaciji da s prijateljicom razgovarate o raznim dijetama, a rasprave su trajale satima? Kako ne biste previše mozgali donosimo vam nekoliko mitova i zabluda o načinima mršavljenja.

Koliko je korisna šetnja, a koliko trčanje?

Dijete su neophodne, ali ne treba zaboraviti ni na vježbanje. Jedna od zabluda s kojom se mnogi zavaravaju je da će potrošiti više kalorija trčeći nego šetnjom. Ono što je istina i što je dokazano, ako osoba koja trči i ona koja šeta prođu istu udaljenost, potrošit će skoro pa isti broj kalorija.

Dosadašnja istraživanja su bila složna kako je važnija dužina vježbanja, a manje brzina i napor koji ulažete u treniranje. Ako želite rezultate nije važno za koji ćete se tempo odlučiti.

Vježbanje pojačava apetit

Jedna od zabluda je da vježbanje pojačava apetit. Ono što je istina i čega se morate držati, da samo ateltičari koji vježbaju više od par sati na dan moraju imati posebnu prehranu. Za sve ostale, a to su i rekreativci, ovo pravilo uopće ne vrijedi.

Sve su kalorije jednake

Pogrešno je vjerovati kako su kalorije jednake bez obzira iz koje hrane dolaze. Istina je da određeni proteini zahtijevaju puno više energije dok ih žvačete. Masti i ugljikohidrati s druge strane ne troše puno kalorija, a namirnice s visokim postotkom vode pružaju veći osjećaj sitosti.

Dovoljna je samo dijeta kako biste smršavili

Nije istina da ćete lako skinuti kilograme ako se odlučite za radikalne dijete. Manja količina hrane dovodi i do manjeg konfekcijskog broja, ali to će se sve riješiti vježbanjem. Istina je da ćete smanjiti konfekcijski broj i manjim unosom hrane, ali s vježbanjem ovaj će problem nestati zauvijek.

Najsigurniji način za skidanje kilograma bez velikih posljedica za vaše zdravlje je odabrati opciju koja podrazumijeva više vježbanja.

Ne postoji najbolje vrijeme za vježbanje

Nije dobro razmišljati na način da nije važno kada vježbate nego samo da radite nešto. Istina je da rekreacija ne traži posebno vrijeme, ali ako se mislite baviti profesionalno nekim sportom, potrebno je vježbati popodne kada je temperatura tijela najviša.

Proučite koje su to sve zablude u koje ste dosada vjerovali i učinite nešto za sebe i svoje zdravlje.

Foto: Alexander Dashewsky/Shutterstock