Za što se koristi cimet

cimet
Cimet, Foto: AGfoto/Shutterstock

Svi vi ljubitelji kuhanog vina koji obavezno u svoj napitak stavljate nezaobilazni cimet, trebate znati kako ovaj diskretni sastojak koji gdje god ga stavite, daje ono nešto i ima široki spektar upotrebe. Zapravo iznenadili biste se koliko može biti dobar i ljekovit. Cimet se smatra jednim od najstarijih poznatijih začina koji se spominje već 2.800 godina prije Krista i to u samoj Bibliji te u raznim rukopisima, a prva prava zabilješka dolazi iz drevne Kine.

Njegov fini miris zbog kojeg se često koristi, dobiva se iz malog zimzelenog drveta koji zapravo nalikuje lovoru. Sam začin je zapravo kora, oguljena s tankih grančica. Ako niste znali, vanjska se kora oguli i baci dok se unutrašnja uvije u štapiće. Mogli ste ga vidjeti i u obliku praha.

Ako pogledate malo dalje u povijest, možete saznati kako se u drevnom Egiptu koristio kao lijek, a u srednjem vijeku uz đumbir je bio osnovni sastojak u kulinarstvu. Danas se smatra najvećim izvoznikom cimeta Meksiko, gdje se zapravo koristi u napicima kao što su kava, čokolada i čaj.

Za one koji nisu znali, postoji oko 250 vrsta cimeta, međutim najpopularnijim se smatra cejlonski koji je svjetlije boje, slatkasto-peckavog okusa, nježne, tople i ugodne arome i vrlo profinjenog mirisa.

Poznato je da cimet ima ljekovita svojstva, a to najbolje dokazuje što ga neki koriste u slučaju gubitka kose ili ćelavosti. Naime radi se o smjesi od toplog maslinovog ulja, jednoj žlici meda i jednoj čajnoj žlici cimeta u prahu, koju treba staviti prije kupanja i držati 15 minuta. Nakon toga potrebno je oprati kosu.

Smatra se kako je dobar izvor mangana, željeza, kalcija, bakra i cinka. Od vitamina izvrstan je izvor vitamina C i vitamina K, a dobar je izvor piridoksina i riboflavina. U drevnoj se Kini smatrao izvrsnim lijekom za prehladu i gripu zbog učinkovitog djelovanja hlapljivih komponenata i toplinskog učinka na organizam, osobito uz čaj i svježi đumbir.

Ako niste znali pomaže kod probavnih smetnji, slabe probave, a ujedno revitalizira živce i krv.

Autor: S.Š. Foto: AGfoto/Shutterstock