Vrste oblika tijela

Oblici tijela, Foto: hatanga/Shutterstock

Svaka osoba ima jedinstven oblik tijela što je rezultat uglavnom kostura i muskulature koju genetski nasljeđujemo. Organizam je cjelina koja je načinjena od vaše visine, veličine stopala, širine ramena, dužine nogu i nosa te ostalog. Svi smo različiti sa određenim naglašenim osobinama koje su nam jedinstvene.

Iako postoje različiti oblici, ljudsko tijelo se pojavljuje u tri osnovna oblika. Često se dva ili sva tri oblika tijela mogu iskombinirati, ali uvijek postoji neka dominantna osobina koja prevladava. Glavne grupe su: ektomorfi, mezomorfi i endomorfi.

Ektomorfi su niskog vitkog rasta, uskih ramena, bokova i zglobova te dugih udova. Na takvom organizmu se nakuplja malo masti i mišići nisu jako izraženi. Mezoformi imaju srednji ili velik kompaktni stas, sa izraženim širokim ramenima, zdjelicom i strukom te dobro razvijenim mišićima. Endomorfi su prirodno povijeni i nakupljaju najviše masnih stanica od svih. Širokih su bokova, kraćih udova i nižeg središta gravitacije.

Malotko se vidi kao stvarno onako kakav jest. Skloni smo krivo procjenjivati svoje tijelo i posebno sami sebe pretjerano optuživati za debljinu. Onako kako se ponašamo u dnevnom životu često se poklapa s našom slikom o nama samima.

Kontroliranje vlastitog izgleda donosi mnoge koristi. Što se prije odlučite za takav život to će vaši rezultati biti uspješniji. Razvite pozitivno razmišljanje, ustanovite svoje mogućnosti ovisno o vašem modelu tijela. Nemojte se povoditi konvencionalnim idealima ljepote, vjerujte da je ono što vidite najbolje.

Dobro držanje je jedna od metoda kako da poboljšate svoj izgled. podignite glavu, zabacite ramena i uvucite stražnjicu. Kada stojimo uspravno naši trbušni mišići obavljaju zadaću podupiranja i cijelo tijelo izgleda vitkije i bolje. Dobro držanje pomaže mentalnom i tjelesnom zdravlju.

Autor: M.T., Foto: hatanga/Shutterstock