Vrsar – poznato turističko odredište

vrsar

Sjeverno od Limskog zaljeva, na samom rubu Poreštine, smjestio se Vrsar. Širi se do same uvale, pred kojom je niz zelenih otočića. Ovaj gradić bio je vrijedan naseljavanja, pa u njegovoj okolici nailazimo na ostatke ilirskih gradina. Još iz rimskog doba, uz more su ponađeni ostaci lučkih uređaja, te velika villa rustica i kamenolom. U srednjem vijeku, Vrsar je utvrđeno naselje i središte feudalnih posjeda porečkih biskupa, a istodobno je u to vrijeme građen kaštel na brežuljku.

Vrsar je ujedno i poznato turističko mjesto sa bogatom turističko-ugostiteljskom ponudom. Glavni nositelj te ponude je “Maistra” s najboljim hotelom u Vrsaru, hotel Pineta, slijede turistička naselja Belvedere, Petalon, Funtana, Riva, te kampov Porto Sole i Valkanela. Ono što moramo spomenuti je čuveni naturistički park “Koversada”, kao prvi i najveći u Europi.

Do gradskih vrata, malih trgova, kamenih kuća, romaničkog kaštela, živopisnih crkvica i triju gradskih vidikovaca, vode uske uličice popločene sivim kamenom. Stoljećima je poznat po izvorima pitke vode, što i govori njegovo ime u vrijeme antice “Ursaria”, a “ur” je stara mediteranska riječ za izvor, kao i Funtana, što u prijevodu znači vodoskok. Drevni pomorci u potrazi za okrjepom i odmorom često su se zaustavljali upravo u tom gradiću. Jedan od poznatih talijanskih pjesnika Giacomo Casanova provodio je ljetne dane u Vrsaru, gdje i dan-danas u njegovim memoarima spominje to malo romatnično mjesto.

Spomenut ćemo i našeg poznatog kipara Dušana Džamonju, koji je svojim kamenim skulpturama, ukrasio čuveni park, a raspodijeljene su po cijelom gradiću, te iz godine u godinu njihov broj raste od kako je to mjesto postalo međunarodno sjedište kiparske kolonije Montraker.

Vinova loza i maslinici prekrivaju plodno tlo u cijeloj okolici gradića, a turizam je bitna karika u gospodarstvu Vrsara. Više puta je proglašen najboljim turističkim odredištem na Jadranu, a pošto se tu nalazi najbolja marina u Hrvatskoj, posjeti ga velik broj nautičara.

U Vrsaru se nude jelovnici istarskih gastronomskih specijaliteta, od pršuta, šparoga, tartufa, svježih  plodova mora, školjaka (kamenica i dagnji iz Limskog kanala), a dobra kapljica vrhunskog vina nadaleko je poznata. Pretežno dominiraju restorani s ribljim specijalitetima.

Za ljubitelje sporta, naraspolaganju je mini golf, boćanje, tenis, vožnja pedalina na moru, vožnja biciklima duž obale, a puno toga se može i iznajmiti kao što su jedrilice, daske za jedrenje… Možemo još spomenuti i adrenalinski park za one hrabrije koji se mogu okušati u ronjenju, panoramskim letovima u malim zrakoplovima, padobranstvu…

Od 6. mjeseca pa sve do 9. mj. Vrsar je domaćin godišnjeg glazbenog festivala “More i gitare”, koji se održavaj u bazilici sv. Marije od mora i na trgu sv. Antuna. Također od 5.mj. do 9.mj. traju ribarske fešte gdje se nudi svježa Jadranska riba, uz laganu hrvatsku glazbu do kasno u noć.

Foto: Vera Kailov/Shutterstock