Vrlika, grad u blizini Splita

Stari dio grada
Stari dio grada, Foto:Marandic/Wikimedia

Vrlika je grad koji se smjestio na 470 metara nadmorske visine na samom rubu Vrličkog polja na 66 km udaljenosti od Splita. Vrliki pripada 9 naselja: Garjak, Ježević, Koljane, Kosore, Maovice, Otišić, Podosoje, Vinalić i naravno Vrlika.

Za ovo područje specifična je submediteranska klima koja se pomalo miješa sa kontinentalnom planinskom klimom, što Vrliku čini ugodnim mjestom za boravak. Pogotovo pogoduje onima koji imaju problema sa respiratornim sustavom.

Najraniji tragovi života na ovom području potječu još iz kamenog doba i to oko 30.000 pr. Krista. Stočari i svi ostali koji su tada obitavali na ovom području, stvorili su prapovijesnu kulturu nazvanu Cetinska kultura, čemu svjedoče i brojni tragovi nađeni na vrličkom području kao što su gomila tumula s grobovima i gradinska naselja.

Vrlika je mjesto koje obiluje tragovima ovih prošlih vremena, a to su Balečka gradina (Vinalić), Vlaka (Otišić). Na ovim mjestima pronađeni su predmeti poput brončanog prapovijesnog mača te prapovijesni nakit. Svi ovi pronalasci dovode nas do zaključka da je ovaj prostor bio nastanjen i u bakreno doba.

Vrlika je mjesto koje je kroz povijest promijenilo mnogo vladara, a time i običaja. Danas na području Vrlike možete vidjeti Gradine, poznate kao ostatke nekadašnjih utvrda, a među njima treba navesti vrlički Prozor.

Vrlički Prozor ima itekako zanimljivu prošlost, a počinje s učestalim prodorima Turaka, zbog čega su se stanovnici sklanjali u utvrđenu Gradinu. S vremenom dolazi do potpunog preseljenja stanovništva iz starog centra Vrh Rike pod utvrdu Prozor i na novo naselje prenosi se naziv ranijeg sjedišta, poznatijeg kao Vrlike.

Vrlički prozor poseban je i zbog svog neprocjenjivog pogleda koji puca na cijelu Vrliku sa jezerom Peruča i prekrasnom rijekom Cetinom, koja svojim koritom oplođuje polje koje daje hranu. U Vrlici morate vidjeti Česmu, kultno mjesto gdje je nastala poznata opera “Ero s onoga svijeta”.

Autor: S.Š. Foto: Marandic/Wikimedia