Vrijednost meda za zdrave i bolesne

Med i saće, Foto: fredredhat/Shutterstock

Od davnih vremena čovjek je poznavao i cijenio med i njegova hranjiva svojstva. Med se nije upotrebljavao samo kao namirnica već i kao sredstvo za konzerviranje, a u vjerskim obredima i kao lijek.

Moderna medicina pridaje sve više važnosti medu kao vrijednoj namirnici, i to u prvom u prehrani nedonoščadi, dojenčadi, male djece i omladine, teških fizičkih radnika, sportaša, trudnica i starih ljudi. Med se danas primjenjuje u dijetoterapij i mnogih obolenja. Odraslima med se preporučuje radi toga što sadrži vanredno vrijedne sastojke, za ljudski organizam i zaštitu zdravlja. Med je u današnje vrijeme rijetka namirnica, koja se umjetnim putem ne može proizvesti.

KRISTALIZIRANI MED

Svaki pravi med kristalizira se nakon određenog vremena, neki prije, neki kasnije , što ovisi o sastavu nektara koji pčela skuplja. U svakom slučaju, tekući med se dade lagano patvoriti, ali kristalizirani vrlo teško ili nikako. Zapravo kristalizacija meda dokazuje da se radi o pravom medu. Med u organizmu sprečava rast i razvoj bakterija te ih ubija, pa govorimo o baktericidnom svojstvu meda, a isto tako ubija i plijesni.

HRANJIVA SVOJSTVA MEDA

Med je lagano probavljiv, i šećeri koje on sadrži, kao i druge hranjive tvari, lagano se i brzo i skorištavaju. U medu ima relativno mnogo grožđanog i voćnog šećera (70-80 % ), te običnog šećera do 5%, složenih šećera u malim količinama. Grožđani i voćni šećer vrijedni su sastojci meda jer se vanredno brzo iskoriste u našemu organizmu. Kilogram meda ima oko 3.150 0d 3.350 kalorija, po čemu je visokokalorična namirnica, ali se, za razliku od bijelog šećera koji je daleko kaloričniji, med može i mora primjenjivati i u onim dijetama gdje se zabranjuje običan šećer.

Med je neobično vrijedna namirnica i radi ostalih sastoj aka koje sadrži (bjelančevine, vitamini, lučevine žlijezda s unutrašnjim lučenjem itd), a sastav meda u mnogome ovisi o vrsti medonosnih biljaka, o tlu gdje biljka raste i o klimatskim uvjetima. Medu je najveći neprijatelj vlaga. Med je izvanredna namirnica u liječenju i prehrani zdravih i bolesnih.

MED U PREHRANI TRUDNICA I DOJILJA

U prvim danima trudnoće žene često iscrpljuje povraćanje, gadljivost prema jelu i sl., pa se već od davnine preporučuje u ovim slučajevima davanje meda s vodom. Kako med ima vanredno djelovanje u liječenju i sprečavanju malokrvnosti, preporučuje se naročito trudnicama i dojiljama da, uz redovitu prehranu, uzimaju dvije do tri žlice otopljenog meda u mlačnom mlijeku ili čaju. Isto tako med je vrijedan za razvoj ploda, naročito u drugoj polovini trudnoće, pa se zato u gore navedenim količinama i preporučuje. Kako med poboljšava i stolicu, to bi se trudnicama koje pate od zatvora, trebao davati natašte med otopljenu čaju od kamilice.

MED U PREHRANI DOJENČADI I MALE DJECE

Danas se sve više i u svijetu i u nas namirnice za dojenčad slade medom, i to od prvog dana života pa sve do godine dana. Suvremeni liječnici preporučuju med za prehranu dojenčadi radi sprečavanja malokrvnosti i radi toga što med, uz mlijeko i mlječne prerađevine povoljno utječe na okoštavanje i rast kostiju. Preporučuje se nervoznijoj dojenčad i, koja teško usnu, davati aromatske vrste meda (med od žalfije, lavande, bagrema).

Radi povoljnog djelovanja meda na probavne organe preporučuju suvremeni dječji liječnici da se sva hrana sladi medom, ali se pri tome ne smije upotrijebiti i običan šećer. Školskoj djeci i omladini trebalo bi redovito davati med u raznim voćnim salatama, u namazima, napicima i sl., jer će med povoljno djelovati na opći rast i razvoj, te će činiti organizam otpornijim prema raznim bolestima.

MED U PREHRANI ODRASLIH

Med je od izvanredne važnosti i za zdravlje i fizičku snagu odraslih. Med se preporučuje za slađenje ili u obliku mednih napitaka kad god treba brzo nadoknaditi izgubljenu energiju (u fizičkom radu, u sportovima itd), pa i za umni rad med se preporučuje kao sladilo, ali tada treba izbaciti običan šećer iz dnevne upotrebe.

MED U PREHRANI STARIJIH

Davno je poznata činjenica da ljudi koji redovno uzimaju med, svježe voće i povrće, voćne sokove i mlijeko kasnije stare. Mnogi čuveni učenjaci i književnici bili su pčelari, te su doživjeli duboku starost. Kako sa starenjem opada i fizička aktivnost potrehe su za energetskim tvarima, s obzirom na promjene koje se starenjem zbivaju u organizmu , smanjene, pa se starijima mora birati ona hrana koja se lagano probavlja. Med je stoga vanredno vrijedan kao sladilo za starije, jer se njegovi šećeri brzo iskorištavaju, jer djeljuju na žlijezde s unutrašnjim lučenjem, jer dobro djeluju na poboljšanje stolice itd.

Obično je problem starijih malokrvnost i krhkoća kostiju, pa se i zato med preporučuje u redovitoj prehrani, naročito ako je i obogaćen drugim proizvodima pčela (matična mliječ, pelud, propolis) ili ljekovitim biljem.

MED U PREHRANI BOLESNIKA

Radi svojih izvanredno djelotvornih tvari med se danas u suvremenoj medicini primjenjuje u raznim dijetama i to za bolesti jetre i žuči , u kombinaciji s vitaminskom terapijom, zatim za bolesti mokraćnih putova, kao blago sredstvo za poboljšanje stolice, naročito u onih bolesnika kojima se ne smiju davati druga sredstva. Radi nekih vitamina i mineralnih tvari, med se danas stavlja također u jelovnike bolesnika koji boluju od raznih vrsta oboljenja krvi, krvnih žila i srčanih bolesti. Med se od davnine upotrebljava protiv različitih nazeba (lipov med), a naročito protiv bolesti dišnih organa, protiv kašlja, i to ne sam, već u kombinaciji s drugim namirnicama i lijekovima (s toplim mlijekom, limunom, sokom od crne rotkve itd).

Radi svojih svojstava med je vanredna namirnica koja se ne da i ne može zamijeniti ni s jednom drugom, a naročito ne s onima koje je obradila i dotjerala industrija. Apiterapija (apis-pčela, terapija-liječenje) je nova disciplina suvremene medicine, svrha joj je proučavanje i liječenje raznih obolj enja proizvodima pčela, te na tom području rade i djeluj u mnogi poznati svjetski liječnici , kemičari, biolozi i drugi stručnjaci.

NAPOMENA

Zalijepljeni poklopci na staklenki s medom ili marmeladom lako se otvaraju, ako se načas urone u vruću vodu. Metalne poklopce treba zagrijati (npr. nad upaljenom šibicom ) jer se pod utjecajem topline metal rasteže.

Foto: fredredhat/Shutterstock