Vrgada, otok bogat borovim šumama

Otoci kod Vrgade
Otoci kod Vrgade, Foto: Ivana1/Wikimedia

Vrgadu svakako možemo staviti u kategoriju otoka na jadranskoj obali koji prije svega nude osamu i mir nakon duge radne godine, samo na malo moderniji način.

Vrgada se nalazi blizu Pakoštana na sjeveru, otoka Pašmana na zapadu, Kornata na jugu i Murtera na istoku. Značajno i zanimljivo je znati kako se ovo mjesto spominje već u srednjem vijeku i to od strane Konstantina Porfirogeneta. Otok  je bio od velike važnosti kao točka sa koje se nadgleda jadranski pomorski put. Bila je važna i nezaobilazna strateška točka.

Najteži period za otok predstavljalo je razdoblje između 1631. i 1632. godine kada je kuga odnijela živote velikog broja stanovnika. Usljedilo je teško razdoblje i potrajalo je nekoliko godina prije no što je počela revitalizacija i ponovno naseljavanje otoka.

Danas je Vrgada otok bogat borovim šumama, slikovitim uvalama s pješčanim i šljunčanim plažama, te kristalno čistim morem koje svako kupanje pretvara u izniman doživljaj. Između dva usporedna niza niskih brežuljaka pruža se plodna udolina, čiji su krajnji dijelovi potopljeni i tvore poznate uvale.

Na sjeverozapadu je to Sveti Andrija, a na jugoistoku Kranje. Bitno je spomenuti kako se na sjeveroistočnoj obali može naći još nekoliko prekrasnih uvala obloženih sitnim pijeskom.

Dok ste na Vrgadi preporučamo obilazak jednobrodne crkve sv. Andrije sagrađene u predromaničko doba. Isto tako, dozvoli li vrijeme, zaputite se prema uzvisini iznad groblja gdje se nalaze ruševine zida s kvadratnim kulama. Pretpostavlja se da se radi o ostatku antičkog i ranosrednjovjekovnog kastruma.

Vrgada nudi velik izbor smještaja u privatnim sobama, apartmanima ili hladovini kampova, pa možete lako varirati stupanj asketskog života. Pored velikog izbora smještaja, svi oni koji odluče doći, mogu se opustiti uz vrhunskim riblje specijalitete i dobroj kuhinji lokalnih restorana.

Osim prekrasne prirode Vrgada se može pohvaliti jedinstvenim položajem koji se očituje u velikom broju otoka koji ju okružuje, a radi se o 15 manjih i većih otoka. Od sjevera prema zapadu i jugu nalaze se svi otoci i otočići kao što su Artina, Kozina, Kozinski Kamenčić, Obun, Sipnata, Rakita, Garmski Kamenčić, Obrvanj, Oblik, Gira, Lončarić, Vrtlić, Murvenjak, Skoljić – prvi i Skoljić – drugi.

Autor: S.Š. Foto: Ivana1/Wikimedia