Vrbovsko, grad bogate ponude

stanica u vrbovskom
Stanica u Vrbovskom, Foto: Nils Öberg/Wikimedia

Na svega pola puta između Zagreba i Rijeke smjestilo se simpatično malo naselje drugo po veličini unutar Gorskog kotara – Vrbovsko. Vrbovsko se prvi put spominje 1481. godine, a njegova prije svega bogata povijest rezultirala je vrijednim povijesnim tragovima, što podrazumijeva sakralne, kulturno-povijesne spomenike i baštinu.

Na ovom području može se vidjeti dosta, a tu uključujemo crkvu sv. Ivana Nepomuka te crkvu Roždenija sv. Jovana Preteče.

Odlučite li se na dolazak, fascinirat će vas prekrasna priroda kao što je područje rijeke Dobre koja prije svega privlači zbog raznolikosti obala i korita te čistoće i bistrine vode.

Dobra se smatra staništem plemenite ribe, prije svega potočne i kalifornijske pastrve, što pruža mogućnost većeg sportskog i turističkog korištenja.

Posebno zanimljivim smatra se poznati vidikovac Orlova stijena koji se nalazi na nadmorskoj visini od 700 m. Tu je smještena i lovačka kuća te izletište. Naravno da vam se pored vidikovca nudi mnoštvo sadržaja kao što su boćanje i nogomet.

Nudi vam se prostor za roštilj, a i planinari su isto tako došli na svoje. Dakle možemo zaključiti kako jednostavno ima za svakoga ponešto.

Od povijesnih znamenitosti ovog kraja izdvojili bi dvorac Zrinsko-Frankopanski. Naime radi se o jednokatnom dvorcu četverouglastog oblika, smještenom na liticama rijeke Kupe.

U unutrašnjem dvorištu dvorca hodnici su s arkadama na vanjskim uglovima cilindrične kule. Rešetke na prozorima čuvenog su baroknog oblika.

Smatra se da dvorac datira iz 15 st., s tim da je 1.800 godine preuređen. Okružuje ga stoljetni park s kapelom Sv. Florijana.

Vrbovsko je mjesto bogato sadržajima, od onih prirodnih koji će ponajviše oduševiti sve one koji svoje vrijeme vole provoditi okruženi bogatom vegetacijom i sve one koji su željni promjena.

Osim prirodnih sadržaja, Vrbovsko obiluje i drugim ponudama koji će zadovoljiti različite generacije. Dakle razmišljali ste malo o izletu, a niste sigurni gdje bi išli, savjetujemo vam Vrbovsko.

Autor: S.Š.  Foto: Nils Öberg/Wikimedia