Vodice – živahno mjesto za odmor

šetaliste u vodicama
Šetalište u Vodicama, Foto: Adam Zivner/Wikimedia

Vodice su svakako jedna od popularnijih destinacija na našoj obali koja nudi obilje sadržaja u kojima se može naći apsolutno svatko. Inače u zadnje vrijeme Vodice su poznate po masovnosti noćenja te kao odredište tisuća turista, koji su prepoznali mjesto na obali za svoj godišnji odmor. Možemo primjetiti kako je prostor Vodica bio naseljen još u antičko doba, pod nazivom Arausa. Godine 1414. Vodice dolaze pod Mletačku upravu.

Veći razvoj i porast broja stanovnika, Vodice bilježe od početka 16. stoljeća uslijed mletačko – turskih ratova, kada se satnovništvo počelo povlačiti prema obali.

Bitno je spomenuti kako su ključnu ulogu u odbijanju turskih naleta imali sami mještani koji su se isticali borbenošću i izdržljivošću. Svjedok tome je Čorić kula, a nalazi se u samom centru današnjih Vodica. No, da ne dužimo o prošlosti okrenimo se Vodicama danas i onome što predstavljaju.

Vodice su smještene u neposrednoj blizini grada Šibenika na svega 11 km udaljenosti, a broje oko 10.000 stanovnika i smatraju se idealnim mjestom za odmor. Naime, Vodice su smještene uz samu obalu, u širokom zaljevu sa dobrom prometnom povezanosti s Jadranskom magistralom i okolnim otocima.

Kao što smo već spmenuli na početku, Vodice su mjesto koje privlače sve veći broj turista svojom velikom ponudom koja se odnosi na velik broj ugostiteljskih objekata, svakodnevna krstarenja brodovima te bogat kulturno – umjetnički život.

U bogat turistički sadržaj ne smijemo izostaviti velik broj uvala i šljunčanih plaža gdje se možete opustiti uz prepoznatljiv zvuk valova. Tu treba spomenuti beskrajne pješčane, šljunčane, betonske i stjenovite plaže.

Također ono čime se Vodice mogu pohvaliti je velik izbor zabave za one mlađe, koji su prije svega došli zbog dobrog noćnog provoda. Možemo reći kako Vodice nimalo ne zaostaju za drugim mjestima na obali po tom pitanju. Dakle mladi izvolite! Bitno je spomenuti kako se u centru Vodica nalazi velika marina sa svim pratećim sadržajima, sa više od 400 vezova za prihvat nautičara.

Vodice su isto tako poznate po dugoj šetnici uz more koja se zapadno proteže sve do Tribunja, a jugoistočno do Srime.

Autor: S.Š.  Foto: Adam Zivner/Wikimedia