Voda, eliksir života

Djevojka pije vodu, Foto: Zanna Korobova/Shutterstock

Voda je jedan od najvažnijih prirodnih elemenata na Zemlji. Ima je u svim stanicama svih živih bića, bez nje je život nemoguć, nezamisliv. Ona je simbol plodnosti i vječnog života, uništenja i ponovnog rađanja. I baš zato joj je čovjek kroz stoljeća pripisivao božanska obilježja, prinosio joj žrtve, duboko joj se klanjao.

Sve zagađeniji izvori vode i isušena područja nekada bogata vodom danas ugrožavaju svekoliki život na Zemlji. Smatra se da su bogate one države koje imaju obilje pitke vode, a ne više one s brojnim naftnim izvorima.

Tijelo prosječnog čovjeka sastoji se od čak 70% vode koja se širi svim stanicama i u međustaničnoj tekućini. Krv koja kola našim venama sastoji se pretežno od vode, a mozak, pluća i mišići sadrže je u velikom dijelu. Tijelu je nužna kako bi ono moglo regulirati temperaturu, omogućiti opskrbu organizma nutrijentima, ali i ukloniti iz njega otpadne tvari. Bez hrane možemo preživjeti i nekoliko tjedana, a bez vode tek nekoliko dana.

Smatra se da je čovjeku potrebno oko dvije do dvije i pol litre vode dnevno, ali ta količina varira ovisno o fizičkoj aktivnosti, zdravstvenom stanju, tjelesnoj masi i klimatskim uvjetima svakog od nas. Čak i blaga dehidracija može potaknuti  glavobolju, umor i gubitak koncentracije, a veći nedostatak vode kronične bolove u mišićima i druge ozbiljnije probleme.

Najmanje 20% potrebe za vodom možemo zadovoljiti putem hrane, a ostatak moramo nadoknaditi unosom tekućine. U vodi se otapa više tvari nego u bilo kojem drugom otapalu, pa ona na sebe veže brojne organske, ali i anorganske tvari s kojima dolazi u dodir. Zato je veoma važno kakvu vodu pijemo.

Najbolja je voda s prirodnog izvora ili iz bunara jer je puna hranjivih tvari, minerala i soli, no najčešće je tek rijetkima dostupna.  Voda iz vodovoda zadovoljava standarde zdravstvene ispravnosti, no puna je klora koji uništava patogene bakterije u tijelu. Također, takva voda nema prirodne minerale svojstvene  vodi iz prirode.

Voda iz plastičnih boca često je izložena povišenim temperaturama prilikom skladištenja i transporta, što je čini podložnom stvaranju štetnih mikroorganizama i kemikalija.  Budući da se pitki izvori i nepresušeni bunari danas mogu rijetko naći, najzdravija je piti vodu punjenu u staklene boce.

Premda se čini da pijenjem vode možemo najjednostavnije i  najlakše očuvati vlastito zdravlje, ponekad je u svakodnevnim obvezama teško konzumirati preporučene količine. Ali ako uz sebe uvijek imate bočicu vode, nakon nekog vremena pijenje će postati refleksna kretnja, navika, baš kao i sve druge stvari u životu.

Autor: I.H., Foto: Zanna Korobova/Shutterstock