Voćni kolač s jabukama

ljubavne jabuke

Svi znamo pravilo – da bi izrada slastica uspjela, moramo se držati recepta! Na taj način će masa dobiti gustoću. I bitno je ne štedjeti previše na sastojcima, radije kupite kvalitetne sastojke nego da poslije žalite što vam kolač nije baš ispao kako ste ga zamislili.

Važno je znati da sve slastice kad se ohlade treba spremiti u zatvorene posude i čuvati na hladnom mjestu. Najbolje ih je čuvati u limenim ili plastičnim posudama obloženim pergamentnim papirom kako čokoladni ili šećerni preljevi ne bi postali ljepljivi. Ako primjerice, radite slastice od badema, između svakog reda stavite pergamentni papir.

Zanimljive ljubavne jabuke

Za izradu su vam najbolje srednje velike kiselkaste jabuke kao što je zlatni delišes. Bit će vam potrebne 4 takve jabuke, 4 drvena štapića, 4 jušne žlice šećera, 400 grama šećera u kocki, 50 ml vode, jedna čajna žlica prirodne jestive boje, jedna čajna žlica vanilijine esencije i jedna čajna žlica octa.

Jabuke lijepo operite, osušite i uklonite peteljke. Svakoj jabuci na mjesto peteljke gurnite drveni štapić. Pospite šećer po velikom tanjuru. U loncu otopite šećer u kockama, vodu, vanilijinu esenciju, boju za namirnice i ocat dok otopina ne dosegne temperaturu od 150 Celzijevih stupnjeva.

Lonac nakon toga stavite u zdjelu s hladnom vodom, a jabuku po jabuku natopite u sirup, držite neko vrijeme tako da se stvori lijepi debeli sloj sirupa oko njih. Nakon toga jabuke stavite na tanjur sa šećerom, a drveni štapić neka bude okrenut prema gore. Jabuke nakon toga ohladite i osušite i ako ih želite nekome pokloniti, omotajte ih u lijepi prozirni papir, stavite mašnicu i imate originalan poklon.

Ako želite možete ih i poslužiti u ukrasnim čašicama od papira i metala koje možete pronaći u boljim trgovinama. Kako su slatkiši osjetljivi na toplinu, uvijek ih čuvajte u hladnoj prostoriji ili hladnjaku. Ako ih želite pokloniti nekome tijekom blagdana, zamotajte ih u lijepi zlatni papir.

Autor: S. G., Foto: Timolina/Shutterstock