Voće ili povrće

dinja
Dinja kao ukusno povrće, Foto: Photoxpress

Nije nepoznanica kako se više puta znalo dogoditi da su se ljudi bunili oko toga koje namirnice spadaju pod voće, a koje pod povrće. To nije ništa čudno obzirom da postoje mnoge rasprave između stručnjaka koji se još uvijek ne mogu dogovoriti oko onih proizvoda koji bi na neki način mogli ići u obje kategorije. Ako niste sigurni evo nekoliko bitnih informacija.

Razlika između voća i povrća i nije toliko velika. Naime voće dolazi od višegodišnjih biljaka, a možete ga svrstati prema nekoliko kriterija. To su prije svega kriteriji koji se ravnaju prema vremenu, stupnju, namjeni, stanju i naravno podrijetlu.

Za razliku od voća, povrće poteče zapravo od jednogodišnjih biljaka gdje nastaju od drugih dijelova biljke, a ne od cvijeta kao što je slučaj sa voćem. Međutim koje su to namirnice oko kojih se uvijek vodila rasprava da li se radi o voću ili povrću?

Lubenica je zasigurno predmet zabune. Naime mnogi znaju požuriti pa reći da se radi voću, jer je prije svega slatka i uglavnom se koristi kao poslastica. No ako bolje pogledate možete primjetiti da se radi o plodu jednogodišnje biljke.

Rajčica je zasigurno povrće koje je izazvalo najviše polemike. Naime pogleda li se malo dalje u povijest može se primjetiti kako su je nekad doživljavali kao voće, barem iz prespektive botaničara.

Međutim nedoumica je rješena krajem 19. stoljeća kada je utvrđeno kako je rajčica poput krastavca povrće koje se uzgaja u vrtovima, može se jesto sirova i kuhana, a obično se servira kao posebno jelo, ili kao dio nekog jela, a ne kao voće koje se uglavnom servira kao desert.

Dinja je još jedno povrće koje za koji mnogi misle da se radi o voću. Međutim nedoumice nema ako se zna da povrće dolazi od jednogodišnjih biljki kao što je slučaj sa lubenicom i naravno dinjom. Do zabune najviše dolazi, jer se radi u ukusnoj i slatkoj poslastici koju mnogi prakticiraju kao desert što je uglavnom slučaj sa voćem.

Autor: S.Š., Foto: Photoxpress