Vježbe za zatezanje lica

vježbe za lice
Vježbe za lice, Foto: sheff/Shutterstock

Bez obzira na to koji je vaš tip kože, bilo da se radi o suhoj, masnoj, mješovitoj ili osjetljivoj koži, upravo je koža lica ona koja prva gubi elastičnosti pokazuje znakove starenja. Vječna mladost tema je opjevana u mnogim književim djelima. Prisjetimo se samo Afrodite iz grčke mitologije ili bizarne priče o Dorianu Grayu.

Mladost i vitalnost stupovi su na kojima počiva moderna kozmetička industrija. Dok kupujemo silne kreme i preparate zaboravljamo da baš kao što vježbanje mišića tijela popravlja njhov tonus i izgled, isto možemo učiniti i sa muskulaturom lica.

Pitate se možete li okrenuti sat unazad i usporiti ovaj proces? Svakako. Donosimo nekoliko vježbica koje će vratiti elastičnost i zategnutost i usporiti napredovanje bora i njihovo usađivanje u dublji sloj kože. Možda će vam se ovo što slijedi učiniti neobičnim, ali doista djeluje.

U nastavku pogledajte kako odraditi joga vježbe za lice.

Dakle nađite mjesto na kojem ste same. Možete i ne morate imati ogledalo. Započnite na način da na nekoliko sekundi namrštite čitavo lice što jače možete. Dovoljno ste se namrštili kada se nos naborao, čelo je dobilo brazde, a usta i oči su stisnuti. Zatim učinite potpuno suprotno. Otvorite oči i usta najviše što možete. Zamislite film vrisak, samo nemojte ispuštati zvuk kako ne bi prizvali policiju.

Nakon toga zatvorite ponovo usta potpuno i pokušavajte ih što više nakriviti, sad lijevo sad desno. Nasmiješite se od uha do uha i širom otvorite oči. Nakon što ste ovaj smiješak zadržali nekoliko sekundi počnite pomicati donju čeljust kako biste napeli i opustili mišiće vrata. Ponovite svaku vježbu za zatezanje lica nekoliko puta. Možete ih ponavljati koliko god puta dnevno želite.

Koža se sastoji od tri sloja. Nama najbitniji je dermis, središnji sloj kože u kojem se nalaze elastična kolagenska vlakna i međustanična tvar koja se sastoji od proteina i šećera, a jedna od njih je i hijaluronska kiselina. No ispod svega ovoga nalaze se i mišići lica koji su odgovorni za mimiku.

Uglavnom nikada ne vježbamo svijesno te mišiće, nego se oni pomiču u skladu s našim govorom, neverbalnom komunikacijom i emocionalnim stanjima. Iako svi kažu kako su oči prozori duše to bi se moglo primijeniti zapravo na čitavo lice. Učestali pokret kod mimike dati će vašem licu s godinama neko svojstveno obilježje.

Npr. kod osoba koje puše mnogo je brža pojava sitnih bora oko usana zbog stalnog ponavljanja pokreta uvlačenja dima. Jednako tako imate li problema s vidom vjerojatno nekada potpuno nesvjesno škiljite i stvarate podlogu za buduće bore koje će nastati oko očiju. To nije ništa strašno, sve su to karakterne bore, ali s godinama će postati sve izraženije.

Spomenute metode poznate su i kao yoga za lice i izvodite li ih redovito već nakon mjesec dana ćete početi primjećivati poboljšani tonus kože i poboljšanje linije vilice. Ostanite nam lijepe i mladolike.

 Autor: L.K., Foto: sheff/Shutterstock