Vježbe za vratnu kralježnicu

vježbanje

U ovo moderno vrijeme sjedenje nam zadaje brojne zdravstvene probleme. Nakon dužeg sjedenja potrošnja kalorija opada, razina lošeg kolesterola raste, a tijelo se većinu vremena nalazi u lošem položaju. Sjedenjem se povećava napetost i dovodimo u stresno stanje ramena i vrat, ruke i noge, a povećava se i pritisak na diskove koji drže kralježnicu.

Nakon dugotrajnog sjedenja bilo bi dobro da se protegnete i da izvedete par vježbi. Tako ćete održati dobru cirkulaciju, vitalnost i zdravlje kralježnice.

Vježbe možete izvoditi kod kuće ili u uredu. Bitno je samo da imate stolicu na kojoj ćete ih izvoditi. Radni dan započnite puni elana i zadovoljstva, opuštenih mišića vratne kralježnice.

1. Sjednite na stolicu i udobno se smjestite. Kralježnica neka vam bude ravna, a ruke položite na bedra. Zatvorite oči i duboko dišite. Polagano postavite glavu što više unazad, sve do granice ugodnog osjeta. Nakon toga glavu usmjerite prema naprijed pokušavajući dotaknuti bradom prsa. Osjetite kako vam se mišići opuštaju i istežu. Ponovite dvadeset puta.

2. Krenite ponovo od početnog položaja. Udahom započnite vježbu, a izdahom glavu položite u desnu stranu pokušavajući uhom dotaknuti rame. Pripazite da ne podižete ramena ili da ne okrećete glavu. Naravno da u početku nećete moći dotaknuti rame, bitno je samo da pokušate. S udahom usmjerite glavu u lijevu stranu. Ponovite dvadeset puta. Pazite na disanje, neka vam udah bude uvijek kada dižete glavu, a izdah kada je spuštate.

3. Zatvorite oči i počnite kružiti glavom. Krenite polako, bez grčenja mišića. Prvo glavu pomaknite udesno gdje ćete pokušati uhom dotaknuti rame. Zatim krenite prema prsima i spustite glavu prema dolje. Na kraju, glavu podignite u lijevo i vratite se u prvotni položaj. Kruženje glavom izvodite sporo i lagano. Osjetite kako se kralješci opuštaju. Ako osjetite pritisak ili vam se zavrti slobodno zastanite i otvorite oči.

4. Kod zadnje vježbe bitno je da zaposlite ramena. Zamislite da njima morate ispisati imaginarne kružnice u zraku. Pokušajte neka one budu što veće, dižite ramena prema ušima i pomičite ih prema naprijed. Izvedite deset kružnica u jednu stranu, a deset u drugu.

Odvojite desetak minuta u svom danu kako bi izveli neke od ovih vježbi joge. Ubrzo ćete osjetiti poboljšanje, bolovi u leđima će se smanjiti, a nećete više osjećati ni napetost u vratnom djelu. Važno je da vježbe izvodite što sporije i lakše, a da pritom dišete na nos. Disanje bi trebalo biti duboko i opuštajuće. Prilikom vježbanja osjetite svaki pokret i dobrobit koji iz njega proizlazi.

Autor: M.L., Foto: dean bertoncelj/Shutterstock