Vježbe za stopala

vježbe za stopala

Stopalo se sastoji od 2 sezamske kosti i 26 kostiju, a kostur stopala se dijeli na prste, korijen stopala i središnji dio. Stopalo se upire o podlogu s tri točke oslonca koje raspodjeljuju opterećenja. Saznajte koje su najbolje vježbe za zdrava stopala.

Svodovi stopala se oblikuju između druge i treće godine života, a u tome sudjeluju kosti svojim oblikom, mišići stopala, snažan sustav i svi mišići potkoljenice.

Stopalo je bitan organ zbog njegove statičke funkcije kojom nosi težinu tijela i dinamičke funkcije kojom omogućuje kretanje i stajanje. Kod zdravog stopala se opterećenje na stražnji dio stopala prenosi preko gležnja, te duž svod stopala na prednji dio stopala.

Često dolazi i do grčenja stopala a razlozi mogu biti različiti. Razlozi grčenja stopala mogu biti predugo sjedenje, nekretanje, manjak minerala u organizmu, nošenje tijesne i neudobne obuće, predugo stajanje, te mišićna napetost.

Jedan od najčešćih uzroka grčenja mišića je nedostatak magnezija, koji se u organizam može unijeti putem zelenih lisnatih namirnica i konzumiranjem mineralne vode. Magnezij se nalazi i u orašastim plodovima i mahunarkama.

Kako bi smanjili grčeve i bolove u stopalima, potrebno je izvoditi vježbe za stopala koje bi trebalo izvoditi svakodnevno kako bi se stanje stopala popravilo.

U prvoj vježbi su ispruženi prsti i zategnuta peta, te se izvodi tako da se iz neutralnog položaja stopala ispruži skočni zglob te se od glave odmaknu prsti, nakon čega se zategne skočni zglob i prsti se povlače prema glavi. Vježba se ponavlja deset puta te se položaj zadržava tri sekunde.

U drugoj vježbi se zateže peta, tako da se saviju nožni prsti od glave. Vježba se ponavlja deset puta i položaj se zadržava tri sekunde. U trećoj vježbi se naizmjenično zateže jedno stopalo i ispruži suprotno stopalo. Vježba se ponavlja deset puta te se položaj zadržava tri sekunde.

Četvrtom vježbom se kruži stopalima prema unutra tako da se palčevi primiču. Vježba se ponavlja deset puta te se položaj zadržava tri sekunde. U petoj se vježbi palčevi odmiču, a stopalima se kruži prema van. Vježba se ponavlja deset puta i položaj zadržava tri sekunde. Sve vježbe se izvode u sjedećem položaju.

Autor: A.Z., Foto: KSR/Shutterstock