Vježbe za oči

razgovor s liječnikom
Razgovor s liječnikom, Foto: mangostock/Shutterstock

Vježbe za poboljšanje vida ojačavaju očne mišiće i pomažu očuvanju zdravlja očiju. Ove vježbe su vrlo korisne za oči kao što su vježbe koje ste naučili na satovima tjelesnog odgoja korisne za vaše cjelokupno psiho-fizičko stanje. Dobar vid podrazumijeva da su mišići pokretači kapaka i jabučice oka i mišić unutar oka jaki i funkcionalni. Savjet je da steknete naviku da svaki dan odvojite par minuta za vježbe za jačanje očnih mišića.

Također, savjet za dobar vid je da redovito odmarate oči. Kao što je redovan san bitan za vaše cjelokupno zdravlje tako je i redovito odmaranje očiju bitno za vid. Ukoliko suviše često umarate oči, ukoliko mnogo radite za računalom, ili čitate knjige a da ne pravite redovite pauze, vi zapostavljate zdravlje očiju i vaš vid može biti ugrožen.

Slijede tri osnovne vježbe koje održavaju dobar vid i poboljšavaju manje dobar vid tijekom vremena. Ove vježba ojačava očne mišiće i koncentracijske vještine.

1. Treptanje

Očuvanje svježine očiju je osnovni uvjet za dobar vid. Treptanjem se omogućava održavanje svježine unutar oka tako da se preporučuje često treptanje. Izdvojte par minuta i trepćite svakih 3-4 sekunde. Ova vježba je vrlo učinkovita za očuvanje i poboljšanje vida te za poboljšanje komunikacijske vještine oka.

2. Figura 8

Vježba poznata pod nazivom “osmica” je jednostavna vježba koja zahtijeva samo par minuta i znatno povećava fleksibilnost očiju. Potrebno je zamisliti cifru 8 velikih dimenzija udaljenu oko 10-ak metara ispred, zatim polako okrećite zamišljenu cifru na jednu stranu i istovremeno je pratite očima, a zatim je okrećite na drugu stranu i slijedite je očima.

3. Zumiranje

Zumiranje je jednostavna, laka i veoma značajna vježba za oči. Potrebno je sjesti i ispružiti ruku ispred sebe sa ispravljenim palcem na gore kao da stopirate na putu. Fokusirajte se na palac kada je ruka ispružena.

Zatim polako savijajte ruku i približavajte palac ka svom licu, fokusirajući se sve vrijeme dok palac ne dodje ispred vas. Zatim pomičite palac dalje od sebe sve dok se vaša ruka potpuno ne ispravi.

Umorne oči nastaju zbog više razloga poput nedostatka sna, infekcija, alergija i stresa. Srećom postoje vježbe i prirodne tehnike koje će opustiti umorne oči.

Autor: J.Đ., Foto: mangostock/Shutterstock