Vježbe za kralježnicu

vježbe za kralježnicu
Vježbe za kralježnicu, Foto: Africa Studio/Shutterstock

Nepravilno držanje, sjedenje, nagli rast ili nedovoljno fizičkih aktivnosti dovoljni su da bi se, prije ili kasnije, u životu javili problemi sa kralježnicom. Bili oni manifestirani kao bolovi ili ozbiljniji poremećaji poput oslabljenog kretanja, disanja ili spavanja, jedno je sigurno. Iskrivljenje kralježnice ozbiljan je zdravstveni problem koji je potrebno početi liječiti čim se pojave prvi simptomi.

Danas su problemi sa kralježnicom sve češći, pa gotovo svaka osoba ima bolove u leđima.

Kako biste na što jednostavniji način učvrstili svoju kralježnicu i leđne mišiće, potrebne su pravilne vježbe. Nikako ih nemojte raditi bez nadzora ili barem prethodno dobro promišljenih pokreta, odnosno poteza. Pogriješite li u koracima i samom vježbanju, moglo bi doći do samo još jačeg oštećenja i ozbiljnijih ozljeda. To nije nimalo bezopasno već može postati opasno čak i po život. Stoga, prije svake vježbe za kralježnicu, dva puta proučite upute.

Početni položaj je ležeći na trbuhu. Prilikom udisaja, podignite gornji dio tijela, sadržite nekoliko sekundi te opustite. Kod opuštanja, lagano izdahnite. Osjetit ćete rad mišića i kralježaka, a to će biti jasan znak da vježbu izvodite na pravilan način. Noge držite čvrsto na tlu, nikako ih ne podižite zajedno sa ostatkom tijela.

Nakon nekoliko ponavljanja, možete se okrenuti na bok. Tada podižite jednu ruku, dok se sa drugom pridržavate za podlogu. Držanje je potrebno kako biste mogli zadržati ravnotežu. Zajedno sa rukom, bez problema ćete moći podignuti i nogu. Kod podizanja, druga je noga, ona bliža podlozi, savinuta ispod boka. Ponavljajte vježbu koliko možete, nije potrebno pretjerivati. Kralježnica je u ovom položaju u velikom naporu pa je svakakvo pretjerivanje kod vježbanja strogo zabranjeno.

Ukoliko se prilikom izvođenja vježbi javi bol u gornjem ili donjem dijelu leđa, odmah prestani sa vježbanjem. Bol nije pokazatelj da radite ispravnu stvar, već upravo suprotno. Umjesto da ublažite bolove u kralježnici i ispravite je, možete samo još povećati vaš problem. To je zasigurno nešto što ne želite pa pripazite kod vježbanja.

Radite li ove vježbe prvi put, neka netko bude kraj vas i gleda kako izvodite vježbe. Krivo izvođenje je štetno za zdravlje, čak može biti štetnije od ignoriranja samog problema.

D.Š.  Foto: Africa Studio/Shutterstock