Vježbe za gubitak kilograma

vjezbe za mrsavljenje

Usvojite li zdrave prehrambene navike i bavite li se redovito tjelesnom aktivnošću utjecat ćete na zdravlje i vašem tijelu ćete pružiti različite benefite. Držite li se nekoliko osnovnih pravila, vaše tijelo će biti u pozitivnom balansu i masne naslage će se topiti, a vi ćete biti zdravi i fit.

Jednom kad se usvoje navike redovite tjelovježbe, kod većine ljudi će se apetit smanjiti i samim time ćete dobiti dodatni motiv za zdraviju pripremu hrane. Držite li se zdravih prehrambenih navika, potkožno masno tkivo će nestajati po malo. Razliku ćete vidjeti preko odjeće koja vam postaje prevelika, na vagi možda nećete vidjeti razliku. Štoviše, vaga vam može pokazati više kila no što ste imali kada ste počeli vježbati. Neka vas to ne zabrinjava. Mišići su vam ojačali, a oni su teži od masnog tkiva, stoga se i vaša težina nije promijenila.

Gubitak kilograma najlakše i najbrže ćete postići ako ćete kombinirati aerobne i anaerobne vježbe. Svaka fizička aktivnost na početku bi trebala trajati oko dvadeset do trideset minuta. S vremenom bi se ta fizička aktivnost trebala povećavati tako da trening traje oko 45 minuta.

Nakon toga dobro je uvesti intervalni način treniranja kao što je brzo trčanje. Možete složiti da trčite 200 metara brzo i nakon toga odmarate 60 sekundi i ponovite nekoliko puta. Možete i mijenjati brzinu kretanja primjerice, trčati jednu minutu brže, pa 3 minute sporije u ukupnom trajanju od dvadeset do trideset minuta.

Ako trening ne možemo odraditi na otvorenom, nemojte odustajati i preskočiti taj dan trening. Odradite vježbe kod kuće. Neka vježbe budu intenzivne s malim pauzama.

Možete odraditi visoko intenzivnu Tabata metodu, intervalnu metodu i sl. Ove metode vježbanja dobro je uvrstiti u trening dva tri puta tjedno. Aktivnosti i vježbe koje se izvode ciklički dobro je prakticirati jednom do dva puta tjedno.

Ako je ikako moguće, bilo bi idealno trenirati neki sport jednom do dva puta tjedno. Možete biciklirati, trčati, igrati tenis, plivati, rolati se, igrati badminton, sve su to dostupni sportovi koji imaju dinamičnu potrošnju kalorija i odlični su za naše zdravlje.

Autor: S. G., Foto: Ljupco Smokovski/Shutterstock