Vježbe za energiju

žena u skoku

Suvremeni način života koji se svodi uglavnom na sjedenje, stres, lošu prehranu te mnoge druge životne nedaće koje nas muče, mogu iscrpiti naše tijelo i duh. Osjećamo se tromo i bez energije.

Pokušajte uz ove vježbe povratiti snagu. Osim što će vaše tijelo ispuniti dobre vibracije, poradit ćete i na pravilnom držanju.

1. Vježba koja će vam u trenu vratiti izgubljenu energiju i regenerirati vas. Stres je glavni krivac krutih i zgrčenih mišića što vodi do nepravilnog držanja. Prislonite noge na zid, zadržavajući ih pod kutem od 45 stupnjeva. Opustite se. Dišite duboko, punim plućima. Kako dišete osjetit ćete kako vam cirkulacija počinje raditi i stanice se pune kisikom. Ostanite tako desetak minuta.

2. Ako se često uhvatite kako zgrčeno i pogrbljeno sjedite ispred kompjutera ili televizije, pokušajte ovom vježbom ispraviti kralježnicu i potaknuti cirkulaciju. Pomoći će vam kod bolne vratne kralježnice i kod bolova u ramenima i rukama. Stanite ravno ispod okvira vrata i uhvatite se rukama za okvir u visini ramena. Spojite stopala. Udisajem lagano primaknite gornji dio tijela prema naprijed, a laktove prema vrhu okvira. Osjetite istezanje vratne kralježnice i ramena.

3. Kod sljedeće vježbe lezite na krevet, ali tako da lopatice budu naslonjene na rub kreveta. Opustite se, neka vam glava slobodno visi, a vrat neka bude izdužen. Prste lagano isprepletite i dlanove ruku postavite ispod glave. Savijte noge tako da vam stopala budu položena na krevetu. Pokušajte opustiti organizam. Dišite duboko i ostanite u ovom položaju desetak minuta ili koliko vam je potrebno da vratite energiju.

4. Kod svakodnevnih aktivnosti kao što su pranje posuđa, kuhanje ili pranje kose pripazite da ne savijate kralježnicu. Pravilno je saviti noge da bi izbjegli moguće bolove u leđima. Ustanite i noge razmaknite u širini bokova. Koljena savijte i stopala postavite u pilates položaj tj. malo prema van. Pogled neka vam bude usmjeren što je više moguće ravno, ne spuštajući glavu prema dolje. Ako obavljate aktivnosti jednom rukom, drugu položite na donji dio leđa, gurajući mišiće naprijed. Trbuh neka vam bude čvrst.

Ako provodite puno vremena sjedeći u uredu, kralježnica vam je u nepravilnom položaju i pod stresom. Vaše tijelo je iscrpljeno i bez energije. Kako bi izbjegli brojne tegobe, postigli pravilno držanje i zadržali zdravlje pokušajte uvrstiti ove vježbe između ili tijekom svakodnevnih aktivnosti i osjećat ćete se bolje.

Autor: M.L., Foto: BestPhotoStudio/Shutterstock