Vježbe u uredu

na poslu

Jedan ste od onih koji velik dio svog vremena provede sjedeći na poslu zbog čega u posljednje vrijeme imate zdravstvene tegobe koje vam onemogućavaju normalno funkcioniranje. Zbog prirode posla ne možete, a da ne sjedite barem 8 sati.

Zadovoljni ste zbog toga što ste uspjeli odraditi sve što vam je poslodavac naložio, ali jeste li se zapitali kako je vaše tijelo sve to izdržalo. Dobro je što i vrijeme provedeno na poslu možete iskoristiti kako bi napravili nekoliko vježbi koje će vam olakšati tegobe koje su vas dosada mučile.

Dugotrajno sjednje ispred računala dok marljivo radite svoj posao uvelike povećava šanse da vam se iskrive leđa nakon čega slijede neugodni bolovi i velik dio vremena provedenog na rehabilitaciji. Ako ne želite da vam se to dogodi, slijede vježbe uz koje ćete se bolje osjećati.

Iskoristite stolac na kojem sjedite za korisne vježbe, a umjesto da odete na kavu tijekom pauze, to slobodno vrijeme koje imate iskoristite za one vježbe koje će vam pomoći. Prvo što ćete napraviti je primaknuti stolac prema stolu.

Pazite da je stolac pričvršćen. Primite se za stolac te jednu nogu ispružite prema unazad dok druga ostaje skvrčena. Stopala ne smijete odvajati od stola, a bilo bi dobro kada bi se u ovom položaju istegnuli i držali određeni položaj do 5 sekundi. Nakon toga učinite sve isto i s drugom nogom.

Primijetili ste kako već neko vrijeme imate problema sa cirkulacijom. Ovaj problem možete riješiti dok ste još na poslu. Ustanite se i napravite malo mjesta. Spustite se na jedno koljeno, ustanite i ispružite noge te se potom spustite na drugo koljeno. Vježbu radite tempom koji vam odgovara.

Vaša su vam leđa važna i ona moraju izdržati još puno godina kako bi mogli normalno živjeti, zato slijedi vježba uz koju ćete riješiti probleme koje ste imali s leđima. Uzmite stolac, sjednite na rub i raširite noge.

Ruke u međuvremenu ispružite iza leđa i spojite dlanove. Naginjite se prema naprijed i pokušavajte dići ruke što više možete. Glava mora ostati u ravnini s vratom. Kada ste završili slobodno nastavite s onim što ste radili, a ako se potrudite da svaki treći dan radite ove vježbe, tegobe će postati prošlost.

Autor: S.Š., Foto: MikLav/Shutterstock