Vježbe na pilates lopti

pilates lopta
Pilates lopta, Foto: Karramba Production/Shutterstock

Vježbanje, vježbanje i samo vježbanje… Aktivan način života morao bi biti dio svakodnevnih aktivnosti skoro svake osobe, jer se radi o poticanju zdravog načina života i promoviranju življenja bez bolesti. Uravnotežena i zdrava prehrana samo je jedan dio priče, pa tako vježbanje i prehrana postaju dvije stvari koje ne idu jedna bez druge.

Pored današnjih programa za vježbanje teško je ne pronaći ono što bi svakom odgovaralo. Ovisno kakav intenzitet treninga želite i na čemu bi htjeli više poraditit usmjerit će vašu odluku prema određenom programu.

Pilates je već duže vrijeme poznat kao metoda vježbanja koja pomaže svakoj osobi učiniti tijelo vretenastim s lijepo oblikovanim i elegantnim mišićima. Pored letvice, traka i bučica lopta je svakako najpopularniji rekvizit na pilatesu i ujedno njegov zaštitni znak.

One dolaze u različitim veličinama, a mogu se napuhati tako da budu mekše, ili tvrđe ovisno kakvu vježbu izvodite i kojim intenzitetom. Vježbe na lopti jedne su od popularnijih, a brojni koji su imali to iskustvo tvrde kako razlog leži u tome što su zabavne.

Vježbe na lopti pomažu pojačati izdržljivost, ojačati mišiće te koordinaciju i fleksibilnost. Pilates lopta stvorena je za puno toga. Ona pomaže popraviti držanje, a kako je velik dio nas pogrbljen pilates lopta je pravo rješenje.

Pored toga pomaže smanjiti bolove u leđima do kojih dolazi zbog nepravilnog držanja. Upravo iz tog razloga bilo bi dobro iskoristiti svaku priliku te umjesto da sjednete na stolac, sjednete na pilates loptu.

Nakon posla uzmite loptu i krenite vježbati. Jedna od vježbi koju bi mogli isprobati je da legnete na leđa i ispružite te naslonite noge na pilates loptu. Ruke prislonite na pod i počnite podizati kukove od poda. Za početak je dovoljno vježbu ponoviti 10 puta.

Opet lezite na pod i noge stavite na loptu. Ovog puta noge moraju biti skvrčene cijelo vrijeme dok se dižete od poda. Ako želite da vam rade i ruke, lezite na pod, ispružite ruke iza glave i obuhvatite loptu. Svaki put kada se podižete loptu prenosite na noge i tako 7 puta.

Ukoliko želite oblikovati grudi i ruke na pilates lopti provjerite koje su vježbe za te dijelove tijela idealne:

Autor: S.Š. Foto: Karramba Production/Shutterstock