Vježbanje nakon poroda

sretna mama

Rodili ste i sada se želite što prije vratiti na težinu koju ste imali prije poroda? To nije problem, ali samo ako ste dovoljno ustrajni u svojoj želji i ako ne odustajete odmah na početku. Za razliku od ostalih žena koje nisu rodile, one koje su nedavno postale majke morale bi biti opreznije.

Vrijeme nakon poroda znači oporavljanje u psihičkom i fizičkom smislu, a ako je žena imala težak porod potrebno joj je više vremena da se oporavi. Ženama se savjetuje da pričekaju barem tri mjeseca prije nego krenu s uobičajenim vježbama, a za one koje su rodile na carski rez i duže.

Važno je da ste strpljive jer za vas i vašu obitelj su nastupile velike promjene s kojima se treba znati nositi, a najvažnije je da se na početku majka i dijete usuglase i da dijete dobije normalni ritam hranjenja i spavanja.

Sada kada je prošlo dovoljno vremena i dobile ste zeleno svjetlo za vježbanje, vrijeme je da se počnete polako vraćati u formu. Krenite polako i svakim danom ćete napraviti sve više. Žene određene vježbe mogu raditi same kod kuće ili na aerobicu. Sve ovisi kako raspolažu s vremenom i ima li im tko pričuvati dijete.

Vježbate li svakog dana vaše tijelo će se i prije nego što ste se nadali vratiti u željenu formu. Stručnjaci savjetuju da izbjegavate nagle pokrete sve dok ne prestane krvarenje. Vježbajte polako i ako osjetite kakvu bol prestanite odmah.

Liječnici se slažu kako su Kegelove vježbe najbolje i najsigurnije. To su vježbe koje se rade brzo nakon porođaja, a koje pomažu u jačanju mišića na dnu zdjelice. Pronađite slobodno mjesto, stavite prostirku i krenite. Napnite mišiće zdjelice, držite položaj dokle možete i opustite se. Za početak ponovite vježbu 10 puta.

Mnoge žene kada rode imaju problema sa cirkulacijom i zato je važno da što više pokrećete stopala. Lezite se i krenite pedalirati stopalima kako bi poboljšali cirkulaciju.

Za sljedeću vježbu potrebno je leći na bok. Leđa trebaju biti uspravna, jedna ruka iza glave, a druga ispred vas. Počnite podizati nogu i tako barem 10 puta, ali pazite da se pritom previše ne pomičete. Spomenuta vježba pomaže vratiti tonus mišićima na bedrima i bokovima.

Ako niste sigurni kada smijete krenuti s vježbanjem pitajte svog liječnika. On će vas uputiti u ono što vam neće naškoditi, a zbog čega ćete brzo imati željenu liniju.

Autor: S.Š., Foto: AVAVA/Shutterstock