Vježbanje na plaži

opustanje

Ljeto stiže, svi se veselimo izležavanju i sunčanju na plaži. No, nemojte godišnji odmor provesti samo u izležavanju nego iskoristite sve čari plaže. Razbijte monotoniju izležavanja i dobro se zabavljajte.

Vrijeme na plaži iskoristite za druženje s prijateljima i obitelji, a mogli biste malo poraditi na svome tijelu. I naravno, uvijek se prije izlaganja suncu zaštitite kremom, sunčanim naočalama i šeširom.

Ako se odlučite vježbati na pijesku, dodatno ćete potaknuti rad mišića. Kako je pijesak nestabilna podloga, više se koriste mišići za stabilizaciju tijela. To održavanje stabilnosti iziskuje veći trud mišića, a kretanje po pijesku onda troši više energije i kalorija.

Želite li poraditi na svojim nogama, trčite po plićaku. Osim što će vam učvrstiti noge, bit će i dobra aerobna vježba za srce. Voda ima dvanaest puta veći otpor od zraka, mišići su više opterećeni, ali zbog smanjenje gravitacije manje pate zglobovi.

Opseg pokreta u vodi ili na pijesku je veći pa se vježbanjem izdužuju mišići i povećava se brzina i motorika.

Ljeti vježbanje na plaži uz more dodatno opušta um što vam daje mentalnu snagu. Kako bi učinak vježbanja bio veći uvijek stegnite mišiće trbuha i stražnjice.

Naravno, nije dobro biti fizički preaktivan za vrijeme ljetne žege i sunčevog zračenja pa je takve aktivnosti bolje izvoditi ujutro prije jedanaest sati ili poslijepodne nakon sedamnaest sati. Obavezno pijte puno vode jer za vrijeme vrućina tijelo brzo dehidrira. Ako vam se slučajno zavrti, sjednite u hladovinu i odmorite. Svaka dva sata se namažite kremom protiv sunca.

Bitno je nakon vježbanja na pijesku ili vodi dobro istegnuti mišiće jer je Ahilejeva peta bila više opterećena nego za vrijeme vježbanja na stabilnoj površini.

Odlična aerobna igra je odbojka na pijesku pa okupite društvo i dobro se zabavite, ali stavite naočale na oči kako vam pijesak ne bi ulazio u oči.

Možete šetati po plaži ili plićaku i tražiti zanimljivo kamenje ili školjke, a to će potaknuti rad svih mišića donjeg dijela leđa, ojačat će koljena, oblikovati noge i sagorjeti puno više kalorija nego hodajući ili trčeći po ravnoj površini.

Autor: S. G., Foto: Axl/Shutterstock